Задължителният държавен изпит за придобиване на трета степен на професионална

...
Задължителният държавен изпит за придобиване на трета степен на професионална
Коментари Харесай

Дипломен проект ще заменя изпита по професия

Задължителният държавен изпит за придобиване на трета степен на професионална подготовка при предпочитание на ученика може да се организира и посредством отбрана на дипломен план. Това плануват промени в наредбата за организацията на изпитите за придобиване на професионална подготовка, препоръчани от МОН.

Дипломният план е избран като " теоретико-практическа разработка на тематика, предоставена на ученика с самостоятелно задание ". Изпитът посредством отбрана на план ще се организира в две елементи - в теоретична част (устно ревю на ученика за показване на създадения дипломен план и отговор на поставените от комисията въпроси) и в практическа част (изпълнение на практическо задание, вкл. проява на избрана практическа задача от дипломния проект). Той в действителност ще размени, по избор на ученика, досегашният втори наложителен държавен изпит за учениците от професионалните гимназии - този за придобиване на професионална подготовка - по доктрина и процедура на специалността. Първият е матурата по български език и литература, който е наложителен и за всички останали зрелостници - той ще е на 18 май 2022 година

Припомняме, че за първи път през идната образователна година всички дванадесетокласници, които учат специалност, ще положат  за придобиване на професионална подготовка - на 20 май. Досега те можеха да избират дали да се явят на втора матура по общообразователен предмет по желание, или по доктрина на специалността (т.е. можеха и да не държат изпита по доктрина на специалността, който към този момент става задължителен). Изпитът по процедура също си остава, както до момента. Той е на разнообразни дати в другите учебни заведения. 

Дипломните планове би трябвало да се създават при съблюдаване на някои условия - тематиките им да вземем за пример ще се изготвят и оферират от членовете на изпитната комисия и утвърждават от шефа най-късно 5 месеца преди началото на изпитната сесия. Индивидуалното задание по съответна тематика за всеки възпитаник, декларирал предпочитание за отбрана на дипломен план, ще се разпорежда от ръководител-консултант, избран от директора, и то най-късно 4 месеца преди началото на изпитната сесия. То ще се подготвя в два екземпляра - един за ученика и един за ръководителя-консултант и ще описва какво би трябвало да съдържа дипломният план, включително подобаващи практически задачи, демонстриращи умения и компетентности по специалността от специалността. Ръководителите-консултанти ще организират до 4 съвещания с всеки възпитаник, на който ще се дава образователни кабинети, лаборатории, работилници, машини, уреди, апарати, механически средства, образователни принадлежности и други, а при опция и материали за създаването на дипломните планове.

Дипломните планове ще се рецензират от трима рецензенти - учители по професионална подготовка, представители на работодатели, на висши учебни заведения, а за учениците в образование посредством работа (дуална система на обучение) - наставници от предприятието, в което ученикът организира практическото образование в действителна работна среда. Те ще се позволява до защита при най-малко две позитивни рецензии. 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР