Задълбочено изследване на най-ранната известна рисунка на Леонардо да Винчи

...
Задълбочено изследване на най-ранната известна рисунка на Леонардо да Винчи
Коментари Харесай

Според ново изследване Леонардо да Винчи си е служил еднакво добре и с двете ръце

Задълбочено проучване на най-ранната известна рисунка на Леонардо да Винчи потвърди, че той е бил амбидекстър, т.е. служил си е еднообразно добре и с двете ръце, съобщи " Ройтерс ", базирайки се известие на флорентинската изложба " Уфици ".

Анализът на учените е разкрил незнайна до момента рисунка на Да Винчи, скрита от задната страна на истинското произведение. " Това е същинска гражданска война в полето на проучванията за Да Винчи ", съобщи шефът на " Уфици " Айке Шмид.

Откритието е направено едвам месец преди 500-годишнината от гибелта на ренесансовия художник, когато музеи и галерии в цяла Европа провеждат разнородни изложения и събития в памет на създателя на шедьоври като " Тайната вечеря " и " Мона Лиза ".

 Оригиналната рисунка.
© Reuters

Оригиналната рисунка.

Най-ранната рисунка на Да Винчи е от 5 август 1473 година По време на основаването й художникът е бил на 21 години, а тя съставлява пейзаж, на който се виждат река Арно и замъкът Монтелупо, намиращи се в покрайнините на Флоренция.

Върху лицевата част на рисунката има надпис от Да Винчи с точната дата, изписан отдясно наляво, както той постоянно е обичал да написа. От задната страна надписът е отляво надясно и е обвързван с неофициален контракт на художника.

Според проучването и двата текста са написани от Да Винчи, а той е бил в положение да написа чудесно както с лявата, по този начин и с дясната си ръка. " Като дребен Леонардо да Винчи е бил левичар, само че от ранна възраст е бил теоретичен да употребява и дясната си ръка ", споделя Сесилия Фросинини, която се занимава с история на изкуството. Тя добавя, че от надписите може да се види, че почеркът на Да Винчи, когато написа с дясната си ръка, е доста акуратен.

 Задната страна на рисунката и надписът на Да Винчи.
© Reuters

Задната страна на рисунката и надписът на Да Винчи.

Според проучване от предходната година способността на Да Винчи да пресъздава реалистично триизмерния свят в картините си евентуално се е дължала на недостатък в зрението, който му е разрешавал да вижда както двуизмерно, по този начин и триизмерно. Състоянието е тип кривогледство и се назовава интермитентна екзотропия. Ако поставената съвсем 500 години след гибелта на художника диагноза е вярна, той е виждал света по-плосък, в сравнение с са го виждали оставалите хора, и това се е отразило върху работата му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР