Задълбочаваща се криза на доверието към всички институции, политически лидери

...
Задълбочаваща се криза на доверието към всички институции, политически лидери
Коментари Харесай

Алфа рисърч: Криза на доверието към всички институции и партии - какви са електоралните нагласи

Задълбочаваща се рецесия на доверието към всички институции, политически водачи и партии, записва изследване на " Алфа рисърч ".

Перманентната борба сред вътрешно съдружни, държавни, подкрепящи и прочие „ сътрудници “, както и сред съпротива и ръководещи, не носи бонуси на нито една политическа мощ, или водач, а усилва рецесията на доверие освен от страна на необятната общност, само че и на до неотдавна твърдите партийни ядра.

Лидерът на ГЕРБ, Б. Борисов понася релативно най-малки вреди – 2% спад в персоналния му рейтинг, при опазване равнището на негативните оценки (19% положителни против 54% негативни). Ползва се с доверието на три четвърти от актуалните гласоподаватели на ГЕРБ.

Съпредседателите на Политическа партия – К. Петков и А. Василев също губят по към 2% поддръжка (падайки до 14%), само че при тях се следи важен растеж на отрицателните оценки (до 61-64%).Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов резервира поддръжката си от 16 на 100, само че също усилва отрицателните оценки – от 46% на 52%.

Без смяна в рейтинга си, само че и без растеж в поддръжката на фона на конфликтите в ръководещото болшинство, остават К. Костадинов (16%: 55%), К. Нинова (13%: 53%), Сл. Трифонов (13%: 50%).

Всички тези партийни водачи се употребяват с утвърждението на не повече от 60 до 65 на 100 от актуалните им симпатизанти, което приказва за възходящо съмнение даже измежду част от досегашните им лоялни гласоподаватели.

Ахмед Доган се употребява с утвърждението на 12% на българските жители, при 60% отрицание. Делян Пеевски – с 6% утвърждение, 70% - отрицание. При А. Доган, както и при останалите партийни водачи, поддръжката идва главно от вътрешно-партийните среди (61%). Д. Пеевски обаче получава от тях 26% утвърждение против 27% отрицание и 47% неутрални оценки.



При тези нива на поддръжка за политици, партии и институции не е учудващо, че още повече понижава делът на искащите да гласоподават на възможни избори (до 36%) и респективно, спада поддръжката за всички съществени партии. Всеки четвърти интервюиран обаче не е сигурен, че до едни възможни избори ще повтори настоящия си избор. Това удостоверява наклонността от локалните избори за ерозия даже на твърдите ядра, която по всяка възможност ще се задълбочава.



Шест месеца след сложното съставяне на държавното управление на Николай Денков, което официално постави завършек на политическата рецесия в страната и месец след локалните избори, които не доведоха до значимо разбъркване на електоралните пластове, главните държавни институции и отговорността на политическите водачи за тяхната работа, се правят оценка отрицателно от болшинството български жители.



Кабинетът резервира нивото на доверие от месец юни - 21% позитивни оценки, само че при 46% негативни, което е растеж от близо 10 на 100. Малко по-високо е доверието към премиера Денков - 25% позитивни при 39% негативни оценки, само че също с отрицателен процес. Както министър председателят, по този начин и кабинетът са в неизгодната обстановка да се поддържат единствено от симпатизантите на Демократична България и Политическа партия (между 65% и 70% от тях), само че не и от тези на не-коалиционния им сътрудник ГЕРБ (25% позитивни при 39% негативни отзиви за кабинета).

На този декор упованията на болшинството българи са за продължаващи спорове и несъгласия вътре сред ръководещите, за влошаваща се икономическа обстановка през идната година, само че без изясненост за нова политическа настройка.



Относно най-горещата политическа мистерия – ще се случи ли и по какъв начин ексцентричното решение с ротацията на министър председателите, всеки втори българин (49.7%) чака дружно с ротацията на министър председателите, да се извърши и по-сериозен ремонт на кабинета. 31% чакат единствено премиерска рокада, без други лични промени, а едвам 19 на 100 са на мнение, че държавното управление ще падне и ще се върви непосредствено към предварителни избори.



Ако ръководещите партии подхващат подобен ход, ще би трябвало посредством нови спорове и взаимни офанзиви да убедят българите, че на никаква цена „ повече не могат дружно “. Това ще дистанцира още повече гласоподаватели от политиката, а цената ще бъде платена от същите тези партии на следващите предварителни избори. Не е изключено да отвори и пространство за нови политически планове.

Заемането на опозиционната ниша от част от партиите, деклариращи поддръжка за кабинета, не води до растеж в утвърждението нито към Народното събрание, като място за диспути, нито към обособените политически сили. Всички губят – някои по-силно, други по-слабо. При нивото на повсеместна ерозия на доверието към водачи и институции, обаче, в този момент записаните публични настройки и при най-малката нова рецесия могат да претърпят и по-кардинални обрати, показват от " Алфа рисърч ".

С 8% доверие Народното събрание не съумява да обърне наклонността и остава закотвен към дъното на публичните оценки.



От институциите само президентът Р. Радев съумява да резервира позитивния си рейтинг, който в интервала на деяние на неговите служебни държавни управления, също беше поел надолу. Към момента той се употребява с утвърждението на 38% от българите (ръст от 5 на 100 по отношение на юни), неодобрението остава 32%. Най-критични към него са симпатизантите на ГЕРБ и Демократична България, останалите показват по-позитивни, или спорни оценки.



6.9% е доверието към изпълняващия длъжността основен прокурор Б. Сарафов. Съдът резервира 13% утвърждение, само че негативните оценки към него се покачват от 38 до 48 на 100.



Рязко се усилват и сериозните оценки за активността на полицията - 12% растеж на негативните отзиви при 10 процентни пункта спад на позитивните. Като резултат, недоверието към полицията също стартира отчетливо да господства (37% негативни против 20% положителни). Различни фактори могат да способстват за този отрицателен процес, само че измежду тях несъмнено са и дейностите й при митинга против управлението на БФС. Ако в страната отрицателните отзиви за полицията варират сред 27 и 32 на 100, то в столицата те доближават 50 на 100.



Настоящото проучване е извършено в интервала 22 – 30 ноември 2023 година от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР