Задълбочаване на сътрудничеството на България с ОИСР е от съществена

...
Задълбочаване на сътрудничеството на България с ОИСР е от съществена
Коментари Харесай

Министър Богданов: Присъединяването към ОИСР е ключов приоритет и ще се предприемат всички стъпки за ускоряване на процеса

Задълбочаване на съдействието на България с Организацията за икономическо сътрудничество и раз е от основна значимост за дребните и междинните предприятия у нас, които са в основата на българската стопанска система. Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността по време на среща на министрите от Комитета за дребни и междинни предприятия и предприемачество на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), която се организира в централата на организацията в Париж, оповестяват от пресцентъра на икономическото ведомство.

Министрите разискаха най-хубавите практики и механизми за повишение на конкурентоспособността на МСП. България е показана за пръв път на равнище министър в Комитета, което доста покачва доверието на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за готовността ни да станем част от организацията.

Министър Богданов ясно изрази позиция, че присъединението на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е основен приоритет за България и ще се подхващат всички стъпки за ускорение на процеса.

По време на форума икономическият министър организира и основни двустранни срещи с Дейвид Кларинвал, заместител министър-председател и министър на междинната класа, МСП, селското стопанство и институционални промени на Белгия, Келвин Холинрейк, министър на предприятията, пазарите и дребния бизнес на Англия и други

На срещите министър Богданов ясно очерта целите на България и поддръжката, която ще чакаме за присъединение към шенгенското пространство, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. На пленарните сесии министър Богданов акцентира, че повишението на уменията и преквалификацията на МСП са в основата на конкурентоспособността и устойчивостта им. Той уточни още, че цифровият и екологичният преход на стопанската система пораждат съществени провокации пред МСП, свързани с обезпечаването на фрагменти с нужните умения и подготовка.

„ Дуалното образование е едно от решенията, които биха помогнали на МСП сполучливо да преодолеят дефицита на квалифицирана работна ръка “, сподели той.

Министър Богданов подчертава на нападателната политика на някои страни за поощряване на вложения посредством държавни дотации, които притеглят главно интернационалните корпорации.



„ В тези случаи, наранени са дребните и междинните предприятия, които не биха могли да се конкурират с огромните предприятия “, сподели икономическият министър.

Той обърна особено внимание на правилото „ мисли първо за дребните “ и значимостта на провеждането на МСП-тест при правенето на регулации, укрепването на процесите на съвещания, както и предприемане на следващи оценки за успеваемостта на политиките и стратегиите. Срещата на ниво министри на Комитета за дребни и междинни предприятия и предприемачество приключи с приемане на Декларация за възстановяване на политиките за МСП и предприемачеството за по-голяма резистентност и сполучлив зелен и цифров преход.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР