Задачи с диаграми и Старият завет влизат в матурата по

...
Задачи с диаграми и Старият завет влизат в матурата по
Коментари Харесай

Диаграми и Старият завет в матурата по литература след 7 клас

Задачи с диаграми и Старият завет влизат в матурата по български език и литература след 7-и клас, стана ясно през вчерашния ден. От идната образователна година в дилемите за култивиране на данни в националното външно оценяване вместо единствено текст и таблица ще се употребяват и скица, диаграма или карта. Тазгодишните седмокласници ще би трябвало да натъртват единствено на материала по литература, усвоен в 7-и клас. Догодина обаче матурата по литература ще обхване и материала за 6-и клас, а по-късно и за 5-и клас, към които влизат древен роман за началото на света, Митологичен модел за света, „ Грозното патенце “, „ Принцът и просяка “ и „ Малкият принц “, написа Bulnews.

Следващата образователна 2018/2019 година приключва първият випуск, който е обучаван по напълно нови образователни стратегии в 5-и, 6-и и 7-и клас и за тях влиза в действие национално външно оценяване, което ще мери усвоените познания през тези три години, изясни шефката на дирекция " Образователни стратегии и просветително наличие " в Министерството на образованието и науката Евгения Костадинова на брифинг за новостите на матурите. Промените, които ще обиден бъдещите седмокласници при НВО по БЕЛ, са свързани с включването на няколко нови текста, които са заложени в образователните стратегии по литература. Това са две произведения на Добри Чинтулов - „ Стани, стани, левент балкански “ и „ Вятър ечи, Балкан стене “, които са към тематиката „ Българинът във възрожденския свят “. Заменени са и два текста на Алеко Константинов – вместо „ Ниагара “ от „ До Чикаго и обратно “ към този момент ще се учи „ Чикагското ревю “, както и „ Бай Ганьо пътува “ вместо на „ Бай Ганьо на посетители у Иречек “. Предложените промени включват и олекотяване на наличието по български език, защото към този момент няма да има задания, които ревизират залог и тип на глагола, типове подчинени фрази, фразеологични съчетания и пароними. Това е по този начин, тъй като с новите образователни стратегии те към този момент ще влизат в материала за 8-и и 9-и клас. Последната задача за седмокласниците остава същата - трансформиращ преразказ с дидактическа задача върху чужд текст, която може да бъде от български или непознат създател.

От МОН обясниха, че се е стигнало до това решение след извършени диалози с учителите, които също не били сигурни дали да заложат на трансформиращ или компактен преразказ. Времетраенето на изпита и броят на въпросите идната година се резервират обясниха още специалистите. Външното оценяване ще включва 18 задания, които са със структуриран отговор с 4 вероятни отговори, 6 с къс свободен, 1 задача с уголемен свободен и една задача с разширение на текст. Изброените дотук промени обаче засягат единствено учениците, които в този момент ще бъдат 7-и клас, защото всяка година специалистите ще дефинират кои познания да ревизират съгласно резултатите от миналата. Тази година да вземем за пример няма да бъде включена „ характерност на воин “, тъй като е от образователното наличие по литература в 6-и клас. Възможно е обаче следващата година да е измежду въпросите на матурата по материала за 6-и клас, в който влизат творби като „ Хубава си, моя горо “ на Любен Каравелов, „ Косачи “ на Елин Пелин, главата „ Представлението “ от „ Под игото “ на Вазов, „ Принцът и просякът “ на Марк Твен, „ Урок по география “ от „ Автобиография “ на Бранислав Нушич, „ Малкият принц “ на Екзюпери.

За децата, които в този момент ще стартират пети клас, материалът за изпита по български и език и литература след 7-и клас обгръща и трите години. Така с изключение на упоменатите творби, те ще би трябвало да си напомнят и изучените в 5-и клас Древногръцки мит за произхода на боговете, преразказан от Петър Кърджилов, легендата „ Господ и дяволът вършат света “, вълшебната приказка „ Тримата братя и златната ябълка “, „ Хайдути “ на Ботев и т.н, към които е заложено усвояването на още компетентности. Освен за външното оценяване по български език и литература, промени ще има и по математика. Задачите с уголемен отговор стават от 2 на 3, като спомагателната ще е решавана преди този момент в час. Задачите, които са били до момента с къс отговор, пък понижават от шест на пет, до момента в който тези с избираем ще са 17 при 16 до момента. Продължителността остава същата, като учениците още веднъж ще могат да употребяват свитък с формули за тяхно облекчение.

От образователния материал отпада линейно-параметрично уравнение и линейно-параметрични неравенства. Няма да има и задания за намиране на детайли на трапец, които към този момент се учат в 8-и клас. Седмокласниците ще учат до края на юни От идната година седмокласниците ще организират своите образователни занятия до 28 юни вместо доникъде на месеца. Именно в този интервал ще се проведат и националните външни оценения на учениците, надлежно на 17 юни по български език и литература и на 19 юни по математика. Според някои родители високите температури през юни може да попречат на положителното показване на децата им. Проверка на Министерството на образованието и науката обаче е открила, че въпреки и огромна част от учебните заведения да нямат климатици, в същото време на годината живакът стига до 22 - 23 градуса.

„ Изпити по средата на юни или малко по-късно не са нещо ново в българската система “, изясни смяната просветителният министър Красимир Вълчев през вчерашния ден. Той добави, че това няма да докара до удължение на графика за банкет след 7-и клас. Относно идните ваканции на учениците Вълчев разяснява, че децата ще имат 2 огромни ваканции - пролетна и зимна, както и две дребни - есенна и междусрочна. Освен тях ще има и спомагателни почивни дни около празници и изборите за Европейски парламент. Възможно е и 2 януари да бъде избран като почивен ден, само че това би трябвало да стане за сметка на един ден от останалите ваканции, като това най-вероятно ще е междусрочната, изясни още просветителният министър.

Вписват оценките от НВО в дипломата Резултатите от националното външно оценяване на учениците ще се вписват в свидетелствата за приключено главно обучение, защото те към този момент ще означават завършек на стадий от образованието. Оценките от матурите към този момент няма могат да бъдат вписвани като настоящи, тъй като няма да са насочени към резултати от образователната година, обясниха от просветното министерство през вчерашния ден. Освен това от идната образователна година ще бъде изменен началният час на изпитите - те ще стартират в 9,00, а не както до момента в 10,00 ч. Причината е, че ще се организират на друга дата от изпитите на дванайсетокласниците.   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР