Зад стените на гробницата на Тутанкамон, изглежда, наистина се крият

...
Зад стените на гробницата на Тутанкамон, изглежда, наистина се крият
Коментари Харесай

Потвърдиха съществуването на скрити камери в гробницата на Тутанкамон

Зад стените на гробницата на Тутанкамон, наподобява, в действителност се крият две незнайни преди камери.

Това декларирал министърът на антиките на Египет Мамдух Елдамати след проучване на гробницата, извършено в понеделник, 28 септември, оповестява Ahram Online.

В проучването взел участие английският археолог Николас Рийвс, който през август тази година съобщи, че в гробницата на Тутанкамон може да има вход към камерата на Нефертити. Според експертите входове към камери може да има на северната и на западната стена на гробницата.

По време на проучването учените разкрили от двете страни на стените драскотини и знаци, сходни на тези, които били открити на входа на гробницата на Тутанкамон през 1922 година

Министърът на антиките на Египет Мамдух Елдамати (в жълта риза) по време на проучването на гробницата на Тутанкамон. © Nevine El-Ареф

По думите на Николас Рийвс оглеждането на тавана на гробницата също посочило, че той отива отвън рамките на северната и западната стена. Освен това откривателите показали потреблението на разнообразни материали, които били приложени за отделянето на стените и хипотетичните входове в скритите камери. В близко време учените имат намерение да проведат сканиране на гробницата благодарение на радар. Резултатите от проучването ще бъдат оповестени на 4 ноември. В този ден през 1922 година бил разчистен входът към гробницата на Тутанкамон.

Схема на гробницата на Тутанкамон с тайните камери. © Nicholas Reeves

Николас Рийвс съобщи за съществуването на незнайни камери в гробницата след проучване на фотоси с висока резолюция, направени от организацията Factum Arte за основаването на тъкмо копие на гробницата.

Независимо че Мамдух Елдамати е позволил съществуването на скрити камери в гробницата на Тутункамано, министърът на антиките на Египет не е склонен с изказванието на Рийвс, че входът води към гробницата на Нефертити. Според Елдамати Нефертити е била заровена в Тел ел-Амарна.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР