Зад скучното означение ID 2 се крие чаканият с най-голям

...
Зад скучното означение ID 2 се крие чаканият с най-голям
Коментари Харесай

Фолксваген Голф ще се прероди в достъпен електромобил?

Зад скучното обозначение ID 2 се крие чаканият с максимален интерес предстоящ електрически модел на колоса Фолксваген. След абсурда „ Дизелгейт ” компанията пое уверено към електрификацията и резултатите към този момент са налице – гама от електрически модели, която се разраства. ID 2 би трябвало да е електрическият модел на Фолксваген с най-скромни размери, само че и с най-ниска цена – задачата е моделът да излезе на пазара през 2025 година с базова цена от 22 500 евро.

Според източници от Волфсбург, представени от английското списание Autocar, тъкмо ID 2 ще получи правото да продължи линията на легендата Голф – наличен модел с дизайн, трансформирал се в класика, който да завладее пазарите в международен мащаб.

ID 2 ще е първият модел на Фолксваген, построен върху платформата MEB-Plus – осъвременена версия на известната платформа MEB, ще получи ново потомство акумулатори и опция за бързо зареждане с до 200 киловата.

Все още няма публично решение за името на бъдещия стилен 5-месетн модел, само че в компанията към този момент са обсъждани разновидности за това и измежду тя е попаднал и ID Golf. За възобновление на името Голф първи подсказа основният изпълнителен шеф на Фолксваген Томас Шафер в изявление за Autocar през октомври 2022, като изясни, че „ името Голф има голяма стойност ” и компанията не може с лека ръка да се лиши от него.

Първоначално се смяташе, че Голф ще се употребява за фейслифт версията на ID 3, която ще бъде показана при започване на март. Но от компанията обясниха, че това име подхожда на модел с размерите на ID 2.

Интересното е, че ID 2 трябваше да наподобява на спорния концепт на Фолксваген ID Life (на фотосите по-горе), показан на автомобилното ревю в Мюнхен през 2020, само че реакцията против тази концепция се оказа ненадейно мощна. И дизайнерите на Фолксваген се захванаха с преправянето на ID 2, който ще получи по-конвенционални форми на хечбек модел. Начело на екипът, който работи по преобразяването на ID 2 е новият основен дизайнер на Фолксваген Андреас Миндт. Оригиналният дизайн беше дело на екипа, воден от предшественика на Миндт – Йозеф Кабан, който обаче малко по-късно беше помолен да напусна плана, а по-късно и поста си, с цел да стане новият арт шеф на компанията.
 Фонд на БМВ влага в български стартъп Фонд на БМВ влага в български стартъп
Очаква се, че ID 2 ще излезе на пазара с един електромотор и задвижване на предния мост, само че към този момент е известно, че платформата MEB-Plus разрешава потреблението на два мотора и задвижване 4х4.

Пак съгласно източници от Волфсбург, ID 2 ще е след най-леките електрически автомобили на пазара – с тегло 1600 или 1700 кг, а също така най-вероятно тъкмо този модел ще получи версия GTI. Смята се, че Шафер към този момент е одобрил потреблението на митичната абревиатура и за електрическите автомобили, като тя ще замести GTX, която се появи при ID 4 през 2020 година. Така, в близко бъдеще по-следваща и по-мощна версия на ID 2 може да се трансформира в електрически Golf GTI.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР