Зад преврата в Нигер стои вражда за наследството на бившия президент

...
От Муса Аксар, Дейвид Луис и Дейвид Готие-ВилърсНИАМЕЙ (Ройтерс) –
Коментари Харесай

От Муса Аксар, Дейвид Луис и Дейвид Готие-Вилърс

НИАМЕЙ (Ройтерс) – Превратът в Нигер беше кулминацията на месеци на раздразнение между президента Мохамед Базум и неговата главна охрана заради опитите на лидера да излезе от сянката на своя предшественик, казаха хора, запознати с въпроса.

Откакто пое поста от политическия си кръстник Махамаду Исуфу през 2021 г. Базум се опитваше да затвърди авторитета си в западноафриканската страна, като отстрани редица високопоставени хора както в армията, така и в публичната администрация.

Този напорист стремеж се превърна в неговата ахилесова пета.

Когато началникът на могъщата му президентска гвардия, генерал Абдурахаман Тиани, се страхуваше, че той е следващият за удара, той се обърна срещу шефа си, уверен, че други военни командири в крайна сметка ще попаднат на линия, казаха хора, запознати с въпроса.

Този разказ за това как се разви превратът в Нигер се основава на 15 интервюта с нигерски служители по сигурността, политици, както и настоящи и бивши служители на западното правителство.

Нито Тиани, нито Базум бяха открити за коментар. В първото си обръщение след преврата на 26 юли Тиани каза, че е свалил президента за доброто на страната.

Откакто дойде на власт Базум засили военното сътрудничество с Франция и Съединените щати, ограничи автономия на командирите на нигерската армия и стартира антикорупционни програми, насочени към някои от протежетата на Исуфу, особено в петролния сектор, създавайки си врагове в процеса.

Тиани, който беше ръководител на гвардията на Исуфу в продължение на десетилетие и помогна осуети преврат дни преди Базум да поеме управлението, остана в ролята си при новия президент, командвайки най-мощните и най-добре оборудвани сили, базирани в столицата Ниамей.

Но през последните месеци Базум ограничи размер на президентската гвардия, която наброяваше около 700 души по време на преврата, и започна да преглежда бюджета й.

С желание да спаси кожата си, Тиани, човек, който си проправи път през редиците и беше назначен за генерал от Исуфу, е проучвал няколко избрани командири за плановете си за преврат, за да гарантира, че други клонове на армията няма да му се противопоставят, казаха двама души, запознати с начина на мислене на заговорника.

Историята продължава.

Ройтерс не успя да определи кои командири са били информирани от Тиани.

Тиани също изчака, докато голям брой войски бъдат изпратени от Ниамей до Дифа, на 20 часа път с кола по югоизточните покрайнини на Нигер, за да участва в честванията на Деня на независимостта, насрочени за 3 август, казаха двамата.

КУРС НА СБЛЪСОК

Наистина, на 27 юли, ден след като президентската гвардия на Тиани изолира Базум в в неговата резиденция, армейското командване на Нигер заяви, че се е обединило зад преврата, за да избегне смъртоносна конфронтация между различни сили.

Говорителите на хунтата и армейското командване не отговориха на съобщенията, търсещи коментар.

< p>Всяка продължаваща вътрешна съпротива срещу това Тиани да стане държавен глава отпадна, въпреки че новата администрация на страната все още е в сблъсък с 15-членната икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS).

Петият преврат в Нигер през последните 50 години е удар за бившия колониален владетел Франция и Съединените щати, които заедно имат повече от 2000 войници в страната и я използват като база за извършване на атаки срещу джихадисти в обширния и нестабилен Сахел.

Това следва военни превземания в съседните Мали и Буркина Фасо през последните три години, които принудиха Франция да изтегли хиляди войници – някои бяха преместени в Нигер – и позволи на Русия да увеличи влиянието си в региона.

От интервютата на Ройтерс не стана ясно дали Тиани е обсъждал плановете си с Исуфу, извисяваща се политическа фигура в Западна Африка, която запазва огромно влияние в Нигер.

Исуфу беше избран през 2011 г. след предишен военен преврат. Той спечели аплодисменти за това, че се оттегли през 2021 г. след два мандата, проправяйки пътя за първия демократичен преход към нов лидер в Нигер след обявяването на независимостта.

Спекулациите, че Исуфу е знаел за намеренията на Тиани, се завъртяха из столицата след преврата тъй като запази мълчание няколко дни.

Исуфу беше все по-разочарован от усилията на Базум да начертае своя собствен курс, казаха няколко души, запознати с въпроса. Двама съюзници на Исуфу си спомнят, че са чули бившия президент да се оплаква от нежеланието на Базум да приеме предложенията му за управлението на страната и по-специално на нейния петролен сектор.

Ройтерс не успя да се свърже с Исуфу за коментар. Човек, близък до бившия президент, каза, че първоначално той се е въздържал да говори публично за бунта, защото се е опитвал да посредничи между Тиани и Базум.

Човекът, който отказа анонимност, отрече Исуфу да има нещо общо с преврата и посочи решението на хунтата да арестува сина му, министъра на петрола и енергетиката, на 31 юли, като доказателство, че бившият президент не е бил в тайно споразумение с Тиани.

На 30 юли, четири дни след преврат, Исуфу наруши мълчанието си, като каза в публикации в социалните медии, че е участвал в посредничество, и призова Базум да бъде възстановен.

Оттогава Исуфу не е предоставил никаква информация за усилията си.

БЕЗОПАСНА СТАЯ

За Bazoum 26 юли започна като типичен ден. Той закуси в резиденцията си, която се намира в комплекса на президентската гвардия в централен Ниамей, според един от многобройните настоящи и бивши западни служители, които след това са разговаряли с президента по телефона.

Базум се канеше да се отправи към близкия си офис, когато забеляза, че нещо не е наред: войниците на Тиани бяха обградили къщата му. Президентът побърза към безопасната стая на резиденцията, оборудвана със сигурни комуникации, каза лицето.

След няколко часа, когато стана ясно, че никой няма да дойде да го спаси, Базум се присъедини към семейството си в основната част на резиденцията, която все още беше обкръжена, каза лицето.

Малко след като задържа Базум, Тиани инструктира Салифу Моди, генерал, който беше лишен от ролята си на началник-щаб на въоръжените сили на Нигер от президента през април, за да се свърже с други клонове на службите за сигурност и да осигури тяхната подкрепа, казаха четирима души, запознати с въпроса.

Моуди беше назначен за пратеник на Нигер в Обединените арабски емирства през юни, назначение, което се възприема като понижение, въпреки че той никога не е напускал Нигер, за да поеме новата си роля.

Не беше ясно дали Моди, който е посочен като заместник на Тиани в органограмата на хунтата, е сред много малкото командири, информирани предварително на преврата.

Ройтерс не успя да се свърже с Моди за коментар.

Същата сутрин, когато новината за пуча се разпространи из Ниамей, бившият президент Исуфу се свърза с Тиани, предлагайки да служи като посредник, казаха двама души, запознати с въпроса.

След това той се срещна с Базум и сподели впечатлението си, че Тиани се е поддал на „промяна на настроението“, нещо, което той може да помогне за разрешаването, каза човекът, близък до Исуфу .

ОБСАДАТА Е ВДИГНАТА

Междувременно, след като премиерът на Нигер е напуснал страната, външният министър Хасуми Масауду пое инициативата да освободи Базум, казаха хора, запознати с въпроса. Той не отговори на съобщения с искане за коментар.

Около обяд на 26 юли публикация в акаунт в социалните медии на президентството на Нигер каза, че Базум и семейството му са добре - и че армията и националната гвардия са готови да атакува бунтовните войници, ако те не се оттеглят.

Скоро след това няколкостотин поддръжници на Базум се събраха на площад в центъра на Ниамей и по-късно тръгнаха към президентския дворец. Протестиращите призоваха метежниците да освободят президента и да се върнат в казармите си.

По-късно същия ден войските на Националната гвардия заеха позиции около комплекса, където беше държан Базум.

Но в около 21 часа бунтовниците пуснаха видео по държавната телевизия. Облечен в синьо военно яке и обкръжен от девет офицери, малко известен полковник, Амаду Абдраман, каза, че Базум е отстранен от власт, всички институции на републиката са спрени и границите на Нигер са затворени.

Почти всички различни клонове на апарата за сигурност на Нигер имаха член в групата, включително полицията, армията, военновъздушните сили и президентската гвардия. Ахмад Сидиен, втори командир на Националната гвардия, също присъства.

На следващия ден военното командване на Нигер обяви, че застава на страната на хунтата и Националната гвардия прекрати обсадата на президентската гвардия съединение - както Тиани се надяваше да се случи.

Тиани, който беше избрал да остане на заден план, докато си осигури обществена подкрепа от другите командири, според двамата души, запознати със заговора, се появи на телевизия на 28 юли.

В кратко обръщение той каза, че мотивацията на хунтата е била да защити родината, обвинявайки правителството на Нигер, че не успява да се справи с проблемите със сигурността.

Но с ECOWAS, заплашващ да отприщи военни действия, ако превратът не бъде преодолян до неделя, Тиани може скоро да се изправи пред съвсем различна заплаха.

(Репортаж от Муса Аксар в Ниамей, Дейвид Луис в Найроби и Дейвид Готие-Вилърс в Истанбул; Допълнителен репортаж от Мишел Роуз в Париж и Едуард Макалистър в Дакар; монтаж от Александра Завис и Дейвид Кларк)

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР