Зад гръдната кост има малка жлеза, за която често се

...
Зад гръдната кост има малка жлеза, за която често се
Коментари Харесай

Орган, смятан за „безполезен“, може да помогне в борбата с рака

Зад гръдната кост има дребна жлеза , за която постоянно се споделя, че е " безполезна " в зрелост. Но скорошно изследване допуска, че тимусът може да бъде потребен в битката против рака , съгласно ScienceAlert. 

Американски откриватели са открили, че тези, които имат отхвърлен тимус , са изправени пред нараснал риск от гибел заради редица аргументи. Те също по този начин са с по-голям риск от развиване на рак . Изследването е чисто наблюдателно, което значи, че не може ясно да потвърди, че отстраняването на тимуса непосредствено предизвиква рак или други съдбовни болести. 

Но откривателите са обезпокоени от тези открития. Докато не научим повече, те споделят, че запазването на тимуса " би трябвало да бъде клиничен приоритет " , когато е допустимо.

" Мащабът на риска беше нещо, което в никакъв случай не бихме очаквали ", сподели онкологът Дейвид Скадън. В детството тимусът играе жизненоважна роля в развиването на имунната система. Когато жлезата се в профил в млада възраст, пациентите изпитват дълготрайно понижаване на Т-клетките, които са тип бели кръвни кафези, които се борят с микроби и заболявания. Децата без тимус също са склонни да имат нарушен имунен отговор към ваксини. Въпреки това, до момента в който човек доближи пубертета, тимусът се свива и създава доста по-малко Т-клетки за тялото.

Очевидно може да бъде отхвърлен без непосредствена щета и защото е пред сърцето, постоянно се отстранява по време на кардиоторакална хирургия. Но в случай че при някои пациенти с рак на тимуса или хронични автоимунни болести, като миастения гравис, отстраняването на тимуса е належащо, жлезата не постоянно е безусловно " главоболие ". Напротив, в действителност може да бъде доста потребно.

Използвайки данни за пациенти от държавна здравна система, откриватели от Бостън съпоставят резултатите от пациенти, претърпели кардиоторакална хирургия: повече от 6000 души, на които не е отхвърлен тимусът (контроли) и 1146 души, които са отстранили тимуса. Тези, които са имали тимектомия, са имали съвсем два пъти по-голям риск от гибел в границите на 5 години от контролите.

Пациентите, на които е отхвърлен тимуса, също са имали двойно по-висок риск от развиване на рак в границите на 5 години след интервенцията. В допълнение, ракът като цяло е по-агресивен и постоянно се повтаря след лекуване спрямо контролната група. След тези наблюдения откривателите подозират, че неналичието на тимус по някакъв метод визира функционалностите на имунната система при възрастните. Подгрупа от пациенти, които са претърпели тимектомия, са имали по-малко разнообразни Т-клетъчни рецептори в кръвните си проби, което може да способства за развиването на рак или автоимунни болести след интервенция. 

" Заедно тези открития допускат, че тимусът има роля в производството на нови Т-клетки в зрелост и в поддържането на здравето на възрастни хора ", заключават създателите на проучването, оповестено в New England Journal of Medicine и представено от Digi24.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР