Зачестяват инцидентите с тротинетки във Варна. Само за последните месеци

...
Зачестяват инцидентите с тротинетки във Варна. Само за последните месеци
Коментари Харесай

Ще забранят ли тротинетките в пешеходните зони във Варна?

Зачестяват случаите с тротинетки във Варна. Само за последните месеци съществено потърпевши са 13 души. Образувани са досъдебни производства. Това подтикна група общински съветници да внесат предложение в локалния парламент за ограничението на тротинетки в паркове и пешеходни зони.

Отнемане на преимущество и придвижване с несъобразена скорост са най- честите нарушавания, допускани от движещите се с тротинетки. Освен това самостоятелното транспортно средство би трябвало да е в цялостна редовност, безапелационни са експертите.

" Трябва да има изправни спирачки, на последващо място машинален или електронен звънец и да няма различен звуков сигнал, да има устройство за лъчение на бяла или жълта добре различима светлина начело, както и устройство за лъчение на алена светлина откъм гърба ", съобщи Драгомир Ганчев, старши контрольор, шеф на група " Пътен надзор ", бранш Пътна полиция-Варна.

Трябва да се знае и че всеки, който кара електрическа тротинетка, когато спре на светофар става пешеходeц. Много постоянно случаите стават на пешеходни пътеки или в Морската градина във Варна.

Ето за какво група общински съветници внесоха предложение в локалния парламент за ограничението на тротинетките в парковете и пешеходните зони, както и нова регулация за тяхното придвижване.

" Където ясно да се знае къде могат да се движат те, тъй че да не заплашват деца, възрастните хора, които се разхождат на територията на парка, да бъдат по-спокойни, да се понижи рискът ", добави Руслан Влаев, общински консултант.

Предложението на общинските съветници ще бъде прегледано на сесия на Варненския общински съвет най- рано в средата на септември. Дори и да бъде признато, остава отворен въпросът кой ще реализира контрола и какви ще са глобите за хората, които употребяват тротинетки и не се преценяват с гласуваните ограничавания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР