Забранява се продажбата на суров нефт, превозван по море, и

...
Забранява се продажбата на суров нефт, превозван по море, и
Коментари Харесай

НС забрани продажбата извън страната на руски нефт, превозен по море и внесен по дерогация

Забранява се продажбата на недопечен петрол, транспортиран по море, и на нефтопродукти, изброени в приложение към правилник на Европейски Съюз, с генезис от Русия или изнасяни от Русия, които са импортирани у нас въз основа на дерогация, позволена от Министерския съвет (МС), на купувачи, от друга страна член или в трета страна. Това реши Народното събрание с признатия на второ четене Закон за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Вносители са Мустафа Карадайъ и група народни представители, съобщи Българска телеграфна агенция.

Забранява се прехвърлянето и превозът, както и продажбата на купувачи в други страни от Европейски Съюз или отвън него, на нефтопродукти, получени от недопечен петрол, импортиран въз основа на дерогация, позволена от Министерски съвет. Изключения се вършат при продажбата, доставката, прехвърлянето и износа за Украйна на нефтопродукти, изброени в приложение от правилник на Европейски Съюз, получени от недопечен петрол, при изискване, че са предопределени единствено за приложимост в Украйна и не се цели заобикаляне на възбраните.

Контролът по използване на възбраните и дерогациите се реализира от Агенция " Митници “ и Националната организация за приходите, записаха депутатите. Лице, което наруши възбраните, да се санкционира с имуществена глоба от 20 000 до 50 000 лева, а при наново нарушаване - от 50 000 до 100 000 лева, реши Народното събрание. За обявление на непълни, неточни или погрешни данни имуществената глоба е от 5 000 до 10 000 лева, в случай че действието не съставлява закононарушение. Отхвърлено беше предлагането на " Продължаваме Промяната " (ПП) имуществената глоба при редовно нарушаване да е 5 на 100 от общия оборот на задълженото лице за миналата финансова година.

Не се одобри и текстът на Политическа партия преработвателите на недопечен петрол и нефтени артикули, извършващи активност на територията на България, да са длъжни да изработят план-график за преход към осъществяване на стопанската си активност без недопечен петрол или нефтопродукти с генезис Русия или изнесени от Русия след 31 декември 2024 година

Гласувани бяха и промени в Закона за концесиите, съгласно които не се разпореждат концесии за реализиране на действия в стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност, засягащи петрол и артикули от нефтен генезис, създадени от недопечен петрол, на лица, попадащи в обсега на правилник на Европейски Съюз по отношение на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия в Украйна.

Възложените концесии по Закона за концесиите до влизането в действие на този закон се приключват в едномесечен период от приемането на позитивно решение на Европейската комисия по този закон. Дейностите, предоставени с концесионния контракт, се резервират и се реализират от страната, като за достъпа се събират такси, избрани с акт на Министерския съвет, и се подсигурява достъпът до стратегическите обекти с оглед застраховане на активността на лицата, опериращи в тях.

Законът влиза в действие от 5 февруари 2023 година с някои изключения.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР