Забраните за книги продължават да нарастват в САЩ с повече насочване към „сексуално“ и „неподходящо“ съдържание, казва група за свобода на словото

...
Забраните за книги в държавните училища са се увеличили с
Коментари Харесай

Забраните за книги в държавните училища са се увеличили с 33% през последната академична учебна година, като много усилия са насочени към заглавия, възприемани като „сексуални“ или „неподходящи“, показва нов доклад на групата за застъпничество за литература и свободно изразяване PEN America.

Организацията публикува последния си анализ на забраните на книги в държавните училища в Америка в четвъртък, който проследява повече от 3000 случая в 33 щата.

Анализът установи, че във Флорида има най-голям брой забрани на книги – повече от 1400 забрани – в сравнение с всеки друг щат. Тексас, който имаше най-много забрани миналата година, имаше втория най-голям брой забрани на книги през учебната 2022-2023 г. с 625 случая, каза групата.

„Флорида може да не е непременно аномалия тук, но може просто да е пред другите щати. Това може да сигнализира накъде вървят други щати - увеличеният начин, по който групите се координират в някои щати и ролята, която законодателството може да има за забраните на книги,” Кейси Мийхан, програмен директор на PEN America's Freedom to Read и водещ автор на доклада каза пред CNN.

Що се отнася до законодателството, PEN America казва, че 63% от всички забрани на книги, проследени в техния доклад, са се случили в осем щата със закони, които пряко влияят върху забраните на книги или са имали смразяващ ефект върху преподавателите. Тези щати са Флорида, Тексас, Юта, Вирджиния, Тенеси, Джорджия, Оклахома и Западна Вирджиния.

Повече от дузина забрани на книги ограничават достъпа на учениците до "Gender Queer" от Мая Кобабе в държавните училища през първата половина на учебната 2022-2023 година, казва PEN America. Повече от дузина забрани на книги ограничават достъпа на учениците до „Gender Queer“ от Мая Кобабе в държавните училища през първата половина на учебната 2022-2023 г., казва PEN America. Рик Баумър/АП

„Движението за забрана на книги става все по-лошо. Все повече деца губят достъп до книги, все повече библиотеки изваждат автори от рафтовете, а противниците на свободното изразяване настояват повече от всякога, за да упражнят властта си над учениците като цяло“, каза Сузане Носел, главен изпълнителен директор на PEN America, в изявление .

Докладът установи, че 48% от заглавията, забранени през последната учебна година, включват теми или случаи на насилие и малтретиране, някои от които включват епизоди на сексуално насилие. Четиридесет и два процента от забранените книги обхващат теми за здравето и благополучието, включително психично здраве или злоупотреба с вещества; 33% описват подробно сексуалните преживявания между героите, 30% включват цветнокожи или обсъждат раса и расизъм, а 30% имат ЛГБТ герои или теми, се казва в доклада.

Мийхан добави, че повече от 75% от книгите, насочени към забрани, са специално написани и подбрани за по-млада аудитория, което означава, че са етикетирани като книги за млади хора, средни класове, глави и книги с картинки.

През учебната 2022-2023 г. забраните за книги премахнаха достъпа до 1557 различни заглавия, включително „Трикове“ от Елън Хопкинс, „Най-синьото око“ от Тони Морисън и „Търсете Аляска“ от Джон Грийн.

Михан каза, че анализът на PEN America показва как движението се измества и разширява, за да увеличи повече книги. В предишни години много от оспорваните заглавия бяха тези, разказващи истории, свързани с LGBTQ хора и цветнокожи.

Въпреки че тези видове книги все още са обект на прицел, Мийхан каза, че има нарастващ фокус върху премахването на книги, които някои описват като „сексуално явен“ или „вредни за непълнолетни“.

„Те помитат по-големи части от литература, която е обединена като сексуално явен материал“, каза тя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР