Забранен остава достъпът на журналисти и граждани до делото Иванчева“,

...
Забранен остава достъпът на журналисти и граждани до делото Иванчева“,
Коментари Харесай

Адв. Хаджигенов пред Фрог: Съдът го е страх от публичност, защото не може да я режисира

Забранен остава достъпът на публицисти и жители до делото „ Иванчева “, което продължава на следващия ден на втората инстанция. Съдът го е боязън от гласност. Особено от публичността, която не е от вида „ Гешев приказва пред правосъдната палата, до момента в който там държат шест часа Иванчева и Петрова “. Но това даже не е гласност. Това е агитация. Публичност е когато се покажат нещата такива каквито са, а от това тях ги е боязън, тъй като тогава се вижда, че това не е съд, а инквизиция.
Това сподели за Фрог Нюз юрист Николай Хаджигенов, който пази Десислава Иванчева по делото против нея и Биляна Петрова. Припомняме, че бранителят е изискал на следващия ден директно да се излъчва от правосъдната зала на Апелативния профилиран съд, откакто Висш съдебен съвет забрани достъпът на публицисти и жители до делата. Ето и коментара му:

Ушев подходи " гешевски " по въпроса с настояването ми утрешното съвещанието по делото на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъде предавано онлайн. Той ми е написал, че член 121, алинея 3 от Конституцията категорично планува процесите да са обществени, нещо което планува и Наказателно процесуалния кодекс. И по този начин, решенията на Висшия правосъден съвет не могат да прескочат Конституцията по никакъв метод или наредбите на който и да било закон. Самият Върховен касационен съд през вчерашния ден го направи и излъчиха съвещание.

Но, все пак, съвещанието на следващия ден няма да бъде обществено, макар условията на Конституцията, която е главен закон. Мога да дам още един образец – Върховният съд на Англия заседава онлайн, съвещанията се излъчват онлайн и са налични на уеб страницата на съда. По всяко време може да влезете в уеб страницата и да гледате някое дело. Покрай историята с този вирус, американският съд също стартира да заседава обществено онлайн. Но това е в правовите страни. Макар че, у нас също се случи, това го направи първо Софийски градски съд преди седмица, а през вчерашния ден и Върховният съд.

Проблемът не е механически, аз мога да го излъча с телефона си от залата. Страх ги и е от публичността.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР