„Забраната на внос на украинско зърно, което служебният кабинет поиска

...
„Забраната на внос на украинско зърно, което служебният кабинет поиска
Коментари Харесай

Василев: Забраната за внос на украинско зърно е нанесла щети за 146 млн. лв. на хазната


„ Забраната на импорт на украинско зърно, което служебният кабинет изиска от Европейската комисия, все още е нанесла вреди на хазната в размер на 146 млн. лева от невнесен Данък добавена стойност. До края на годината чакаме, в случай че се продължи тази възбрана, вредите да са по към 40 млн. лева на месец “. Това заяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг след постоянното съвещание на Министерския съвет. „ С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от доходи и накара целия български народ да заплаща по-скъпи самун, брашно, олио, фуражи, млечни и месни артикули, с цел да отбрани един бранш, който предходната година е генерирал облага от 2,5 милиарда лева “, разгласи той.

Министър Василев показа в детайли икономическите и финансовите аспекти от наложената възбрана. През 2022 година, когато вносът на украинско зърно е позволен, приходите от производството на зърнени култури са 9,976 милиарда лева Декларираната облага от бранш „ зърнопроизводство “, за която са платени налози, е 2, 507 милиарда лева За съпоставяне, през 2021 година приходите са в размер на 7, 965 милиарда лева, а облагата е 1, 862 милиарда лева Отделно секторът е главен ползвател на дотация по линия на освобождението на горивата от данък, като загубата за хазната от невнесения данък е 100 млн. лева Субсидията, която страната е дала към всички селскостопански производители, главната част към бранш „ зърнопроизводство “ за 2022 година е 1,6 милиарда лева, а за 2023 година е 1,96 милиарда лева, от които 890 млн. лева са европейски средства, а 1,07 милиарда лева – средства от националния бюджет.

„ Отговорното решение в интерес на всички български жители, което взе кабинетът, е България да не поддържа удължаването на възбраната и да се освободи вносът по този начин, както беше предходната година, с цел да може всички да ядем по-евтини храни и да се генерират доходи в хазната “, акцентира финансовият министър. Ако има производители, които в действителност биха били сложени пред компликации и биха излезли на загуба, ще получават целеви помощи, съобщи Асен Василев.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР