Забраната е с цел забрава, казва колегатаЖурналистът Любчо Нешков, собственик

...
Забраната е с цел забрава, казва колегатаЖурналистът Любчо Нешков, собственик
Коментари Харесай

Журналистът Любчо Нешков задържан в Гърция

Забраната е за давност, споделя сътрудника


Журналистът Любчо Нешков, притежател на организация БГНЕС, е бил арестуван в Гърция на 4 май. Той е пътувал до лобното място на Гоце Делчев – несъществуващото към този момент село Баница, на 20 км от гръцкия град Серес.

Нешков е бил дружно със духовник и с 86-годишния публицист Иван Николов. Не сме нарушавали нито закона, нито реда или каквото и да било, сподели Нешков пред “Труд ”.

Тримата отишли на мястото, на което е било селото, а през днешния ден е останала единствено камбанария и част от олтара на църквата “Св. Димитър ”. През май 1903 година там умира Гоце Делчев.

“Решихме да запалителен свещ, само че чухме по какъв начин тряскат порти и се приказва на всеослушание ”, сподели Нешков. Били двама мъже, единият е разбирал български, уточни журналистът.

“Поискаха ни персоналните документи, взеха ги и се стартира в продължение на може би час и половина да ни питат – за какво сме тук, за какво на това място… ”.

После ги отвели в полицейското ръководство, а Нешков се обадил на българския консул в Солун. Дипломатът не повярвал, че станалото е допустимо. След няколко минути бяхме изпратени от шефа на полицията до тротоара с положителни пожелания, уточни Нешков. Всичко траяло два и половина часа.

“Това не е скимване на селския служител на реда, не е даже скимване на шефа на полицията в Серес. Това е централна инструкция, която важи изключително към 4 май, когато всичко се ревизира. Забраната е за давност – хората да не помнят какво е било там, кой е живял, кой е умрял, без значение даже, че е умрял в борба против поробителя ”, уверен е Любчо Нешков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР