Забрана за употреба на химикала бисфенол при производството на пластмасови

...
Забрана за употреба на химикала бисфенол при производството на пластмасови
Коментари Харесай

Опасно: Пластмасови бутилки и кенчета докарват рак и стерилитет!

Забрана за приложимост на химикала бисфенол при производството на пластмасови бутилки, принадлежности, кенчета, обувки и облекло поради вреди върху здравето на индивида разисква Европейската комисия.

Това съобщи за „ Телеграф “ Богомил Николов, изпълнителен шеф на Българската асоциация „ Активни консуматори “.

Редица проучвания откриват, че води до стерилитет и покачва риска от рак.

В момента на територията на Европейски Съюз е лимитирано влагането на химикала в артикули за деца, само че инспекция посочила съществуването им в 121 продукта.

Причината за обсъжданата възбрана е, че химикалът нарушава функционалностите на ендокринната система, сочат резултати от изследване на Датския център за химикали. Стойностите, измерени в пробите от урина на децата, надминавали даже в тези на родителите им. Основният метод, по който новородените бебета изследват околния свят, е посредством устата си. Резултатите от проучването демонстрира обаче, че посредством гризалките, бутилките за пиянство и детските чашки те са изложени на въздействието на бисфеноли. Друго изследване на няколко потребителски организации в Европейски Съюз обгръща 121 детски продукта – текстилни произведения за бебета, детски кожени обувки, гризалки, бутилки и детски слънчеви очила, в които е разкрило бисфеноли в над 60% от стоките.

В 58 кенчета с питиета и консерви с храна, закупени онлайн от седем разнообразни европейски страни, е намерено, че във всички кенчета и консерви с храна са открити разнообразни количества бисфеноли, някои от които токсични родственици на бисфенол А, които може даже да са по-опасни.

Германия към този момент е предложила възбрана на бисфенол А и още 4 други типа за територията на Европейски Съюз, а Европейската организация по химикали предлага към тях да бъдат прибавени още 25 типа бисфенол, като бисфенол B и бисфенол С, открити в част от изследваните проби. Бисфенолите са индустриални химикали, употребявани като втвърдител в разнородни артикули.
Химическото вещество се получава в индустрията посредством кондензация на фенол с ацетон в наличието на разнообразни катализатори, по-специално солна киселина.
Епоксидни смоли, съдържащи бисфенол А, се употребяват като покритие отвътре на съвсем всички кутии за питиета и храни, само че заради опасности за здравето в Япония всички покрития от епоксидна смола са сменени с полиетиленово фолио.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР