Заболяемостта от грип в област Ямбол е най-висока сред децата

...
Заболяемостта от грип в област Ямбол е най-висока сред децата
Коментари Харесай

Заболяемостта от грип в област Ямбол е най-висока сред децата и учениците


Заболяемостта от грип в област Ямбол е най-висока измежду децата и учениците. Между 17 и 20 % заболели деца отсъстват от класните стаи, заяви на брифинг шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Радостина Калчева, цитирайки данни от Регионалното ръководство по обучение.

" Обезпокоителна е ситуацията в учебните заведения на територията на община Тунджа ", заяви пред публицисти отрасловият заместник-кмет по образованието Димитър Димитров. По думите му седмицата е почнала с отсъстващи сред 25 и 45 на 100 от учениците в другите учебни заведения в общината.

Както Българска телеграфна агенция заяви, в област Ямбол е оповестена грипна зараза от на следващия ден до 31 януари, като учебните заведения ще преустановят образователни занятия от 26 януари. " Идеята е грипната почивка да се слее с междусрочната и по този начин да се спре разпространяването на грипния вирус. Взе се решение, че няма да учат онлайн ", изясни шефът на РЗИ.

Данните за седмичната заболяемост в района още веднъж ще бъдат систематизирани на 30 януари, ден преди края на оповестената грипна зараза. " На 31-ви ще вземем решение дали да удължим въведените противоепидемични ограничения. Заболяемостта би трябвало да спадне под епидемиологичния предел 321 на 10 хиляди души население ", уточни доктор Калчева.

Сред ограниченията са наложителни защитни маски в аптеки и лечебни заведения; прекратяване на консултациите, имунизациите и профилактичните прегледи за деца и бременни жени; стопират се свижданията в лечебните заведения и обществените домове; лимитират се всеобщите мероприятия; ускорява се утринният филтър в детските градини и ясли. 

Направената по предписание на здравния министър инспекция в аптечната мрежа в Ямболско е открила липса на редица лекарства. " На фона на грипа, притеснителна е неналичието на инхалаторни препарати. Те се употребяват при случаи на усложнена грипна зараза. Липсват и антибиотици за деца, само че те не се употребяват за лекуване на грип ", сподели още шефът на РЗИ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР