Заболяемостта от грип в някои от районите у нас расте

...
Заболяемостта от грип в някои от районите у нас расте
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Заболяемостта от грип в София е далеч от епидемични нива

Заболяемостта от грип в някои от регионите у нас пораства бързо. Това съобщи на брифинг пред медиите основният здравен държавен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Днес районният щаб в Бургас разгласи зараза. Растат данните в Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен. Ситуацията е динамична и не се знае кой ще е идващият район, който ще разгласи зараза, сподели още той. По думите му за разлика от други години вълната стартира от изток, а не от огромните градове.

Данните в София са относително ниски. Разбира се има повишение, само че те са надалеч от епидемиологични равнища, сподели доцент Кунчев.

Предприемат се противоепидемични ограничения във връзка с лечебните заведения, отсрочване ан имунизациите, на работата на детски и женски съвещания, възбрана за свиждания по лечебните заведения, ограничаваен на деянията с публичен темперамент, където се събират доста хора.

Доц. Кунчев съобщи, че тазгодишната зараза стартира по-рано. Има паралелна циркулация на гриповете " Виктория " и " Дарвин ". Има и първи изолации на грипен вирус вид Б. Той рядко има потенциалът да е водещ и да провокира зараза, сподели още основният здравен държавен контрольор.

От 12 януари в област Бургас е оповестена грипна зараза. Това става с решение на Регионалния пандемичен щаб. Преустановяват се плановите съвещания на здрави бременни дами и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации. Препоръчва се на здравните заведение да плануват разширение на легловата база на вътрешните отделения за сметка на други отделения за банкет на пациенти с грип и следгрипни затруднения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР