Заболяемостта от грип в някои от областите на страната расте

...
Заболяемостта от грип в някои от областите на страната расте
Коментари Харесай

Ръст на болните от сезонен грип и във Варна

„ Заболяемостта от грип в някои от областите на страната пораства бързо. По тази причина, в границите на ежеседмичната среща по отношение на епидемиологичната конюнктура в страната, съществена тематика беше разпространяването на сезонния грип. Регионалният щаб в Бургас през днешния ден разгласи грипна зараза. Ръст на заболяемостта отчитаме и в областите Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен и Габрово “. Това заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Той уточни, че обстановката е динамична, само че за разлика от предходни години този път епидемиологичната вълна стартира от източните области на страната, като стойностите на заболяемостта за София все още остават относително ниски – под епидемиологичните равнища.

„ Мерките, които ще се подхващат, ще са общоприетите и са съсредоточени основно към активността на лечебните заведения – краткотрайно прекратяване на детските и женските съвещания, отсрочване на имунизации, прекратяване на свижданията “, посочи доцент Кунчев.

В рамките на утрешния ден основният държавен здравен контрольор ще организира видеоконферентна среща с шефовете на 28-те РЗИ в страната, като ще бъде подчертано върху готовността на лечебните заведения по области за реакция при повишение заболяемостта от сезонен грип.

Доц. Кунчев моли жителите да не пристъпват към самолечение и при нужда да се обръщат към персоналния си доктор, който най-добре познава здравословното им положение.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР