Забелязали ли сте, че прозорците на самолетите имат много специфична

...
Забелязали ли сте, че прозорците на самолетите имат много специфична
Коментари Харесай

Знаете ли защо прозорците на самолетите са овални, а не квадратни или правоъгълни?

Забелязали ли сте, че прозорците на самолетите имат доста характерна заоблена форма? Може да се каже, че са овални. В този случай поражда въпросът: за какво илюминаторите на самолетите би трябвало да бъдат с тази форма, а не са квадратни или правоъгълни? В последна сметка несъмнено квадратът е най-простата фигура.

Когато авиационната промишленост стартира своето развиване и в света се появяват първите пътнически самолети, прозорците (илюминаторите) в тях в действителност са направени правоъгълни. Конструкторите основателно допускат, че тази форма ще бъде оптимална, защото от техническа позиция най-лесно е да се направи правоъгълен отвор във фюзелажа. И в действителност този способ работи, само че до момента в който самолетите са с витла...

`Знаете

През 1949 година английският производител на самолети de Havilland стартира да тества първия в света сериен търговски реактивен аероплан, DH.106 Comet, а употребата на самолета стартира през 1952 година За пазара на пътнически транспорти този аероплан се трансформира в същинска бомба! За страдание във всевъзможен смисъл. Още през първите 12 месеца на работа на Comet има три самолетни произшествия. Британските инженери са в суматоха и се заемат с щателна инспекция на личната си машина.

В последна сметка е открито, че и трите произшествия са настъпили заради разрушение на фюзелажа, породено от отмалялост на метала, който от своя страна се натрупва заради концентрацията на ненужно напрежение към квадратните прозорци. По-нататъшната работа сподели, че квадратният илюминатор има четири зони на напрежение, които са причина за скъсване на фюзелажа, когато са изложени на мощно външно натоварване и температурни промени.
`Знаете

Преди появяването на реактивните самолети гражданските самолети не са изпитвали такива натоварвания или такива температурни съмнения. След това изобретение илюминаторите с прави ъгли незабавно са изоставени от съображения за сигурност и стартират да се заменят с овални. Овалният илюминатор е доста по-способен да издържи на напрежението, пред което е изправен фюзелажа на самолета. Днес, в допълнение към заоблените прозорци в самолетната промишленост, се употребяват и специфични извити стъкла, които още повече облекчават натоварването върху уязвимата зона на структурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР