Забелязали ли сте, че има дни, в които може да

...
Забелязали ли сте, че има дни, в които може да
Коментари Харесай

Липсва ви енергия? Вероятните причини

Забелязали ли сте, че има дни, в които може да сте 10 часа на работа и след това още пет да шетате из къщи и в 00 ч през нощта към момента да не ви се спи? Има и такива, в които сте за четири часа на работа и по-късно не съумявате да свършите нищо вкъщи. Чувствате се безпределно изтощени и нямате никаква сила. Липсата на сила е проблем, с който се сблъскват не малко хора. При нас дамите пък месечният цикъл си оказва в допълнение въздействие, което няма по какъв начин да не отбележим. Но знаем ли какви са другите евентуални аргументи да ни липсва сила?

Да стартираме от утрото и храната
Случва ли ви се заран в бързането да пропуснете закуската и малко по-късно на път за работа или в офиса, да я заместите с някой високо калоричен шоколадов десерт или нещо също толкоз сладко с концепцията, че по този начин ще си набавите сила и ще „ живнете “? Правите ли същата неточност и денем? Захарта е бърз метод за повишение на силата, само че в дълготраен проект тя прави тъкмо противоположното. Всички тези добре познати ни съставки като глюкоза, декстроза, малтоза и захароза, имат способността за малко време да ни вдигнат, разсънят и видимо „ освежат “, само че доста скоро по-късно, тяхното деяние отминава и цялата тази захар ни кара да се усещаме още по-заспали и изтощени, с изключение на, че съществено вреди на фигурата и здравето ни като цяло.

Течностите
Наскоро си дадох сметка, че аз помислям за вода едвам, когато обядвам. В утринните часове водата е нещо доста далечно за мен. Дори да не ожаднявате, не забравяйте, че тя ви е доста, доста нужна. Не подминавайте чашата вода заран, още със ставането от леглото. През нощта организмът се дехидратира. Заменете горе упоменатата „ захарна “ закуска с чаша вода или пък с фреш и ще се почувствате доста по-добре. Минимумът ви би трябвало да е най-малко литър и половина на ден, лятото - и повече. Но забравяйте, че освен сила ще си набавите с водата, а и хубост - по-млада, свежа и опъната кожа, по-красива коса.

Движение
Колкото по-малко се движите, толкоз по-уморени се чувствате. Звучи невероятно, само че е тъкмо по този начин. Не приказваме за това постоянно да катерите планини, а за обикновена, всекидневна разходка. Ако офисът ви е наоколо до у дома, лятото умерено може да ходите или да се прибирате пешком от работа. Със сигурност ходенето ще ви помогне да се чувствате по-енергични. Когато се движите, се освобождава азотен оксид от артериите и по този начин се дава опция на кръвта да минава свободно през съдовете. Това от своя страна оказва помощ на клетките да получат повече хранителни субстанции. Нима нямате почивни дни, прекарани напълно на дивана в хола с преносим компютър в ръце, след които се чувствате в действителност изцедени? Защо се случва по този начин? Казахме вече- неналичието на придвижване съчетана с дефицита на пресен въздух, няма по какъв начин да ви енергизират!

А когато се движим повече, и спим по-добре
Една от главните аргументи да се чувствате изтощени е неналичието на сън, само че тук не приказваме единствено за това да спите задоволително часове, а и да спите качествено. Заспиването един час и повече откакто сте се пъхнали под одеялото и буденето по три-четири пъти на нощ, не приказват добре за съня ви. В такива случаи и по осем часа да спите, отново ще се чувствате като пребити. Сънят не е единствено отмора. Той въздейства и на растежния хормон - протеин от хипофизната жлеза, който има съществена роля в заздравяването на мускулите и костите. Сънят директно визира и метода, по който тялото ни натрупа мазнини (особено в региона на корема) и е от голямо значение за естественото действие на мозъка. И както към този момент казахме в началото- колкото повече се движите, толкоз по-лесно ще попаднете в плен на Морфей- когато се изморим, спим като къпани. Когато се „ скапем “ от безучастие, не можем да заспим елементарно.

Витаминен недостиг
Ако не приемате задоволително плодове и зеленчуци и не сте си купили „ подготвени “ витамини, е прекомерно допустимо да ви липсват някои от тях. Много значим за бодростта е витамин C, както и витамините от група В, които трансформират глюкозата в сила. Ако сте непрекъснато изтощени, макар, че спазвате горните правила за „ енергизиране “, наложително проверете равнищата на витамин B12.

Хормонални проблеми
При нас дамите са много постоянно срещани. Няма по какъв начин да отречем, че нормално в дните на менструация и няколко дни след приключването и, сме по-уморени от нормалното. Загубата на кръв (при някои дами е доста по-голяма), от време на време съчетана с не рядко срещано положение като анемията, може да не ни разреши да станем от леглото в някои от тези дни. Неприятно е и въпреки всичко, с повече витамини, храна и вода, обстановката се овладява. Проблемите обаче могат да бъдат надалеч по-сериозни, когато се крият в хипоталамуса, хипофизата и щитовидната жлеза. Двата съществени източника на здравословни неприятности са нарушена функционалност на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Задължително е да ги изследвате, в случай че имате подозрения, че силата ви е в минимални „ количества “.

Някакво прикрито заболяване, тип зараза или инсулиновата устойчивост (предвестник на диабета) също могат да бъдат причина да не се чувствате добре в кожата си. Щом спазвате по-горните условия, обърнете внимание на това по кое време сте най-уморени. Ако е в дните към менструацията ви, е изцяло обикновено. Ако е тогава, когато сте били в действителност претрупани в работата, няма какво да я мислите. Ако обаче е непрекъсната и не минава макар естествения сън и храна и отдавна се чувствате всекидневно отпаднали, без мощ, наложително посетете доктор.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР