Забележителният китайски средновековен писател Су Ши (1037-1101) е роден в

...
Забележителният китайски средновековен писател Су Ши (1037-1101) е роден в
Коментари Харесай

Писателят-реформатор Су Ши

Забележителният китайски феодален публицист Су Ши (1037-1101) е роден в региона Мейшан на провинция Съчуан. Бащата му бил прочут академик, който се занимавал с проучване на творби, написани на древнокитайски книжовен език. Така атмосферата в фамилията била удобна за това, че Су Ши от ранна възраст посочил литературните си качества и почнал да написа стихове.

Както нормално се случвало с надарените и изпъкващи хора в онази ера, най-хубаво занятие за него била държавната работа – в Китай всеки, без разлика на произхода си, можел да взе участие в годишните състезания за държавни чиновници.

Днес към понятието „ конкурс “ се отнасяме с много песимизъм, дотолкоз е компрометирано това разбиране от разнообразни корупционни практики. Но онази ера била много по-стриктна в условията си – в случай че държавен служител бъдел хванат, че организира погрешно подобен конкурс и протежира някой от участниците, наказването било безмилостно: разпаряли корема му, поставяли вътре жив плъх и още веднъж го зашивали. Ясно е, че при такава „ глоба “ надали някой би се решил да престъпи закона.

След като Су Ши постъпил на държавна работа, почнал интензивно да поддържа промени в интерес на просперитета на страната. Но, като резултат от политическата си активност, станал жертва на дворцови интриги, тъй като показал непосредствен темперамент и предпочитание за правдивост към всички хора, без значение от ранга и обществения им статус. Затова през последния интервал от живота си Су Ши претърпял сложни времена: на 43-годишна възраст бил няколко пъти в заточение.

Но с помощта на своята грамотност и житейски опит той бил добре осведомен с моралните правила на конфуцианството, с каноните на будизма и даоския мистицизъм. Тези знания му помогнали да проучва изцяло и да изследва разнообразни метафизичен проблеми – това му пособие против горчивите мисли за личните житейски неблагополучия.

Специално конфуцианската философия повлияла на неговите възгледи за държавното ръководство. Затова Су Ши съумял да поддържа високи намерения и душевна непорочност през целия си живот.

Една от отличителните черти на Су Ши била неговата откровеност. Той самоуверено защитавал своите принципи, само че в това време бил открит човек, непознат на всяко надменност – общувал като еднакъв с хора от всички обществени пластове, от просяка да придворния придворен.

Много китайски средновековни писатели след него се стараели да подражават на метода му на държание – по този начин наречения жанр на другарство „ Дунпо “. Това е названието на местността, където бил заточен, което той взел за собствен книжовен псевдоним. Тези негови обноски били известни измежду интелектуалния хайлайф на Китай за интервал от 800 години.

Су Ши бил надарен стихотворец и се популяризирал със своите стихове в жанра „ цъ “. Поезията на Су Ши се характеризира с необятния обсег на тематиките, невероятните метафори и образната си тирада. Стиховете в жанра “цъ “, написани от Су Ши, са истински по природата си. Този род позволява разнообразни по дължина редове в стихотворението, както и тяхното съчетаване. Но той освен се откъсва от остарялото схващане за жанра „ цъ “, който преди него бил обвързван най-много с сантименталното, любовно наличие на стихотворението. Су Ши уголемява обсега на тематиките на жанра, като отразява живота и стремежите на елементарните хора.

Освен това, Су Ши е прочут и като надарен прозаик. Благодарение на гения си, той станал един от Осемте най-известни писатели на китайската династия Сун (960-1279). Литературните историци го подреждат измежду най-забележителните майстори на класическото китайско есе „ фу “.  От тези негови творби е изключително удивително „ Фу за алената стена “. При написването му Су Ши комбинира прецизността и изразителността на езика с мистичните настроения и хрумвания на даосизма. Това есе е разграничено на две елементи. Първата разказва поетична есен, а във втората се пресъздава живописна картина на зимния пейзаж.

Благодарение на описанието на природата и ясно изразените хрумвания на създателя, „ Фу за алената стена “ е един от най-блестящите образци в китайската средновековна есеистика.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР