Забележителни, оригинални, ексцентрични, суперзвездни драг кралици. Благодарение на участието си

...
Забележителни, оригинални, ексцентрични, суперзвездни драг кралици. Благодарение на участието си
Коментари Харесай

Баловете, в които не участват принцеси, а само Кралици

Забележителни, истински, ексцентрични, суперзвездни мил кралици. Благодарение на присъединяване си в шоуто Ru Paul’s Drag Race, всички тези трансджендър момчета и мъже, почнали кариерата си в дребни или огромни гей клубове в Далас, Филаделфия и Ню Йорк, съумяват да трансфорат пресилената си женска визия в рентабилен и лесноразпонзаваем лейбъл.

Във всеки епизод на шоуто, което е в ефир към този момент 11 сезона, на участниците се разпореждат мини задания и съществени тествания, в които от тях се изисква да дадат оптималното от себе си както като стейдж пърформъри, по този начин и като дизайнери на личния си външен тип. Водещ на тези “кралски съревнования ” е 58-годишният Андре Чарлс, по-известен със театралния си псевдоним Ру Пол – мъжът, трансформирал женското си алтер-его в един от най-иконичните облици на развлекателната промишленост за всички времена.

 RuPaulsSeason10

Събития с дългогодишна история, почнали като субкултура и в следствие довели до радикална смяна в международните поп културата и клубна сцена.

Миналата година новият сериал на FX Posе, “реанимира ” тази традиция и съумя да я трансформира в огромен шлагер, разкривайки какво се случва както на сцената, по този начин и зад кулисите на тези балове. Действието се развива в Ню Йорк през 80-те години на 20-и век и се върти към живота на няколко транссексуални театрални актьори, които като всеки различен, мечтаят за обич, самопризнание и триумф.

Въпреки, че героите в сериала са измислени, прототипите им са изцяло действителни и са изкопирани едно към едно от участниците в нюйоркските балове през 80-те.

Какво, по какъв начин, по кое време и останалото значимо за мил баловете в резюме.

Всъщност този вид гей надпревари стартират да се случват още през 20-те години на предишния век в черния Харлем. Периодът е прочут като “Харлемския Ренесанс ”. По това време обилните състезания, в които гейове показали с артистична нахаканост екстравагантни костюми, прически и грим, се провеждали единствено на Хелоуин и Нова година и привличали извънредно елитна аудитория.

Появата на баловете във типа, в който ги познаваме, не е подбудена от щастливи събития. Харлемските балове били проведени от бели хомосексуални мъже, които постоянно пренебрегвали или пък с принуда давали поле за изява на чернокожи или латиноамерикански участници. Тази открита сегрегация разумно довела до образуването на обособена чернокожа гей субкултура, която почнала да провежда свои балове при започване на 60-те.

Няма по какъв начин да изкараме изпита си по “ЛГБТ за напреднали ” с отличен, в случай че не сме осведомени с организационната скица, залегнала в основата на балната просвета. Последната нормално се асоциира с така наречен “ ” – различни фамилни структури, всяка от които има собствен “лейбъл ”: Домът на Екстраваганца, Домът на ЛаБейжа (предшественикът на всички домове, учреден през 1972 г.), Домът на Еванджелиста и така нататък

Във всяко едно от тези семейства водещата фигура е тази на “ ”. Тя обезпечава безвредно пространство, морална и постоянно даже финансова поддръжка на своите “ ”, оказва помощ им да подготвят костюмите и грима си за баловете и не на последно място ги учи по какъв начин да оцеляват в един неприятелски към себеподобните им свят.

“Децата ” са транссексуални и/или хомосексуални младежи най-вече от латиноамерикански и афроамерикански генезис, от които се чака преданост както към “майката ”, по този начин и към името на “домът ”. Когато вземат участие в балове, всяко от “децата ” се изявява точно под този лейбъл и печели титли и самопризнание за себе си, само че и за съответния дом.

Както е показано още в първия епизод на Pose, участниците в баловете се състезават в разнообразни категории. Някои от най-популярните категории са “Кралски особи ” и “Автентичност ”. При последната участникът се прави оценка въз основа на това до каква степен е съумял да реализира най-голяма степен на действителност, преобразявайки се в съответно заложен облик, най-често от женски пол. Например, в случай че ти кажат, че категорията е “Автентична нимфа ”, задачата е да бъдеш толкоз правдоподобна Ариел, че да повярват, че рибешката ти опашка е същинска. Поантата на всеки бал, както може да се чака, е стилната категория. Мадона във видеото на Vogue, хореография, ръце, съблазън, провокация: това се чака от участниците да покажат на сцената.

Картината и мястото на мил баловете в всеобщата просвета се трансформира фрапантно през 1990 година, с помощта на две събития. На 27 март светът чува най-новата ария на Мадона, наречена Vogue. За първи път поп артист от този сан прави ария, която е напълно въодушевена от мил културата. Не единствено че текстът е универсалният гей химн, който резонира с цялата ЛГБТ общественост, а и известният едноименен танц е показан за първи път на толкоз необятна категория. Музиката, бийтът и самата Мадона, която по това време е в апогея си, вършат тъй че милиони почитатели по света да извърнат внимание на мил баловете. Другото събитие е документалният филм Paris is Burning на Джени Ливингстън, който е като настолна „ книга “ за всеки с интерес към мил баловете. Документалният филм надниква зад кулисите на баловете и от макар офанзивите към него, мнозина фенове към този момент знаят какво е мил бал. И това стартира да се харесва.

А през днешния ден към този момент балната просвета и изкуството на мил пърформанса надалеч не са маргинални обществени явления. Благодарение най-много на скъпия пиар, който получиха от шоуто на Ру Пол и сериала Pose, тази просвета набира все по-голяма известност. И не бих споделила, че това се случва, тъй като тя е епитом на абсурда и вулгарността – характерности, до които актуалният шоубизнес все по-често прибягва, когато желае да изтласка нещо или някого в светлината на прожекторите. Причината е другаде.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР