Забележителна нова система успява да възстанови функцията на органите на

...
Забележителна нова система успява да възстанови функцията на органите на
Коментари Харесай

Нова технология възстановява органите на умрели прасета

Забележителна нова система съумява да възвърне функционалността на органите на свине един час след гибелта на животните, съгласно списание Nature. Няма място за терзания: откривателите не са тръгнали да основават войска от полумъртви прасета-зомбита – само че се надяват, че тяхната работа може някой ден да помогне за спасяването на човешки животи посредством увеличение наличността на органи за трансплантация.

Само няколко минути откакто сърцето спре да бие, тялото стартира да претърпява плевел развой, при който клетките и органите се унищожават поради липса на О2 и хранителни субстанции. Това води до необратима клетъчна непълнота, отичане на органите и колапс на кръвоносните съдове.

В това последно изследване обаче екип, управителен от учени от университета Йейл, съумя да предотврати този видимо неминуем развой при прасетата, употребявайки система, която те назовават ​​OrganEx.

Работи доста сходно на машините сърце-бял дроб, употребявани при открити сърдечни интервенции, с цел да насища кръвта с О2 по време на интервенцията, до момента в който органите са заети. Всъщност системата OrganEx включва помпане на телата на прасетата с О2 и комплицирана перфузионна течност, която съдържа всички нужни съставки за поправяне на електролитния дисбаланс и противопоставяне на вредите, породени от неналичието на общоприет кръвен поток.

„ По принцип с намеса успяхме да покажем, че можем да убедим клетките да не умират “, разяснява Звонимир Врселя, водещ създател на проучването от Катедрата по неврология в Медицинския факултет на Йейл, на медийна конференция.

„ Под микроскоп е мъчно да се направи разлика сред здрав орган и подобен, който е бил третиран с технологията OrganEx след гибелта “, прибавя Врселя.

Въпреки че клетките и органите наподобяват здрави, в мозъците не се следи проведена електрическа интензивност, което допуска, че животните не са в схващане по време на опитите.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР