Забавянето на проекта с 5 години оскъпи строителството и цената

...
Забавянето на проекта с 5 години оскъпи строителството и цената
Коментари Харесай

100% магистрала „Струма“ от Кулата до София след 4 години

Забавянето на плана с 5 години оскъпи строителството и цената на труда
Заради тъжби на еколози оскъпяването ще е до 75 на 100, предвиждат специалисти

Изпълнителите са определени през 2019 година и 2020 година

След близо 5 години закъснение строителството на автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле най-накрая стартира, оповестиха от районното министерство.

Това става допустимо, откакто Европейската комисия даде “зелена светлина ” за плана, който бе неколкократно спъван от зелени деятели с поредност от тъжби, свързани главно с опазването на животинския свят по отношение на построяването.

Брюксел постанови преди дни, че планиране и строителство на платното от Кулата към София може да стартира по по този начин наречения Източен вид, който финансисти, експерти по пътна сигурност и непредубедени еколози дефинираха като най-безопасен. Той разделя трафика, като в посока Кулата придвижването остава по съществуващото трасе към границата. 
То ще бъде ремонтирано и разширено в някои сектори, а придвижването към София се извежда отвън Кресненското дефиле.

Петгодишното закъснение, дължащо се главно на еколози, искащи да спрат плана, обаче непроменяемо ще оскъпи довършването на автомагистрала “Струма ”, безапелационни са специалистите. Причината - инфлацията през последните пет години, поскъпналите двойно и тройно строителни материали и увеличение на цената на труда.

Изпълнителите за създаване на трасето отвън Кресненското дефиле по Източния вид бяха определени действително още през декември 2019 година и през юни 2020 година, а до момента трасето от Гърция до българската столица можеше да бъде напълно приключено, разясниха строителни специалисти пред “Труд news ”.

Трасето на сектора през Кресненското дефиле сред Крупник и Кресна бе разграничено на два сектора. Първият търг за трасето с дължина малко над 13 километра е извоюван от ДЗЗД “АПП Лот 3.2.1. ”, в което влизат фирмите “Грома Холд ”, “Европейски пътища ”, “Водно строителство - Благоевград ”, “Пътпроект ” и “Вахостав-СК ”. Стойността на договора е съвсем 600 млн. лева с Данък добавена стойност. Предвидени са 3 пътни възли, 3 тунела, 10 виадукта с обща дължина към 3,5 км, както и 3 броя надлези и подлези. Изпълнителят бе определен още през декември 2019 година, а договорът бе подписан дружно с този за идващия сектор през април предходната година.

Изпълнител за втората права е определен през юни 2020 година Участъкът е с обща дължина 10,4 километра, само че включва и още 5,5 км - обход на Кресна, който започва през май 2023 година, с цел да не бъде изгубен ОВОС-а за цялото трасе на Източния вид. Договорът за втората права е с ДЗЗД “АМ Струма - 3.2.2. ” В обединяването влизат “ГБС - Инфраструктурно строителство ”, “ЕПОС - Емпреза Португеза де Обрас Субтеранеас ” и “Главболгарстрой Интернешънъл ”. Стойността на контракта е малко над 570 млн. лева с Данък добавена стойност. По трасето ще има още 4 тунела, 10 виадукта с приблизителна дължина към 3,6 км, 9 пресичания със селскостопански пътища.

На всички от строителния бранш е ясно, че цените на офертите, с които компаниите са кандидатствали през 2019 година няма по какъв начин да са същите и през днешния ден и е изключено автомагистрала “Струма ” да бъде издигната при същата цена.

Към момента обаче изпълнителите не са поискали оскъпяване на договорите, оповестиха в отговор на въпроси на Труд news от районното министерство.

“До момента в АПИ не са постъпвали претенции за изменение на цената на договорите по отношение на признатата Методика за изменение на цената на контракт за социална поръчка вследствие на инфлация, призната с Постановление на Министерски съвет №275/13.12.2023 година ”, обясниха от Министерство на районното развиване и благоустройството. Според промените, признати в методиката в края на предходната година индексацията се случва един път на всеки три месеца след подадено заявление от страна на изпълнителите и обгръща и предложения, подадени и преди 2020 година По този метод се подсигурява, че спечелилите ще имат интерес да работят по извоюваните поръчки и ще се минимизират загубите на евросредства.

Инфлацията единствено от началото на 2020 година насам до края на януари тази година е 32,7 на 100. Оскъпяването обаче зависи и от съответното повишаване на материалите и тежестта им в себестойността на плана. Според специалисти, чието мнение Труд news потърси действителното повишаване на договорите би трябвало да е сред 30 и 75 на 100 съгласно другите оценки.

 
До година излиза наяве за трасето в посока Кулата
 

При ново трасе към границата ще е необходим и нов Оценка на въздействието върху околната среда



В Кресненското дефиле сега са сложени колчета, които пречат на изпреварването.

Магистрала “Струма ” в посоката от Гърция към София ще бъде напълно приключена след 4 години и 3 месеца, съгласно подписаните контракти с изпълнителите. “Срокът за осъществяване на проектирането е 8 месеца, а строителството на всеки от двата лота е 1286 дни - 43 месеца или 3,5 години ”, оповестиха за “Труд news ” от Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Все още не е ясна ориста на магистралния път в посока от българската столица към Кулата. Към момента разновидностите, които се разискват са няколко. На първо място - да се извърши напълно Източният вид, съгласно който трафикът към границата би трябвало да остане по съществуващия първокачествен път през дефилето, като той се ремонтира главно и се разшири в избрани сектори, които разрешават това посредством взимане на част от ската или пък дострояване над реката.

Вторият вид, който се разисква е и второто платно в посока Гърция на автомагистрала “Струма ” да бъде изведено отвън Кресненското дефиле и да бъде построено редом на това, което стартира да се строи в посока София.

Експертите не са безапелационни кой е по-добрият вид. Безспорно по-евтино е да се обнови и разшири съществуващото трасе, обясниха за “Труд news ” специалисти. Притеснението на експертите идва от обстоятелството, че процесът може да се забави поради нови тъжби на еколози. Както и от фактът, че трасето не разрешава напълно магистрален габарит по цялата си дължина сред Крупник и Кресна. От друга страна по този начин или другояче ремонт на първокласния път би трябвало да бъде изработен, защото част от оборудванията и настилката са компрометирани от засиления трафик и се нуждаят от възобновяване, с цел да бъдат безвредни, подчертаха пътни специалисти.

Защитници има и на втория вид - за извеждане на автомагистралата напълно отвън дефилето. Необходим е разбор, само че може да се окаже, че построяването на трасето в посока Гърция до новото може да се окаже не толкоз скъпо. Още повече, че и все още има условие за повтаряне на тунелите с най-малко едно паралелно оборудване. Може непосредствено тези спешни тунели да се създадат с по-голям габарит и да станат част от трасето в противоположна посока, разясниха за “Труд news ” експертите.

В този случай обаче ще е нужен и нов Оценка на въздействието върху околната среда, а проектирането и всички нужни процедури ще лишават най-малко 5-6 години, припомниха пътни специалисти.

По-голяма изясненост кой вид ще бъде определен ще стане ясно до една година. “В капиталовата стратегия на Агенция “Пътна инфраструктура ” е планувано през март 2024 година да бъде оповестена социална поръчка за “Изработване на прединвестиционно изследване и планиране, което да обезпечава направлението София - Кулата, отвън Кресненското дефиле ”, обясниха от строителното министерство за “Труд news ”. Поръчката би трябвало да бъде изпълнена в период от 180 календарни дни или половин година. Индикативната є стойност е 1 милион лв., прецизираха от Министерство на регионалното развитие.

“Изготвянето на прединвестиционно изследване цели доказването на опциите за построяването на ново дублиращо пътно трасе на Автомагистрала “Струма ” по направлението в посока Кулата, отвън Кресненското дефиле, изясняване на пътните връзки със съществуващата пътна мрежа по направлението, осъществяване на геоложки изследвания и определяне на приблизителния размер на капиталните инвестиции и тяхната успеваемост ”, допълниха от министерството.

Съоръжението щеше да оскъпи винетки и тол такси

 
Битката бе за дълъг тунел в полза на непознати компании
За него лобирал бащата на Кирил Петков



 

Забавянето на “Струма ” се дължеше главно на поредност от тъжби от страна на еколози.

Забавянето и оскъпяване на дотъкмяване на автомагистрала “Струма ” се дължи главно на поредност тъжби от страна на еколози и зелени деятели, които обаче съгласно злите езици бяха ориентирани не за опазване на природата и животинския свят, а подчинени на чисто стопански ползи. Именно зелените упорстваха за създаване на дълъг тунел през Кресненското дефиле, макар че всички пътни инженери, експерти по пътна сигурност, строители, финансисти, икономисти и непредубедени еколози бяха безапелационни, че това е рисково и също така би унищожило екоравновесието в региона.

Слухове твърдяха, че най-запалените екоактивисти като Тома Белев, Петко Ковачев и Петко Петков (бащата на Кирил Петков) получават финансиране за своите зелени планове от швейцарски организации. Неслучайно някогашният министър председател повери на татко си решенията за строителството на автомагистрала “Струма ” и се съветваше само с него по отношение на бъдещето на аутобана, макар че разполагаше с специалисти и помощта на инженери, строители, геодезисти, самостоятелни еколози.

Именно швейцарски строителни компании имаха интерес да построят въпросния дълъг тунел през Кресненското дефиле с дължина към 15 км и предлагаха съответната технология. Въпреки че този тунел би бил по-скъп, по-малко щадящ природата, щеше да отнеме повече време за създаване, при положение на спешни обстановки бе рисков и съгласно специалистите бе неуместно да се построява в земетръсна зона, какъвто е регионът на Кресна.

Доклад на Камарата на строителите в България още от 2015 година сигнализира за рисковете при създаване на дълъг тунел през Кресненското дефиле. Според тях сходно оборудване ще заложи опасности пред жителите и околната среда. Тунелът попада в една от най-сеизмично дейните зони на Балканския полуостров и това може да се окаже сериозен риск за употребата и ремонта на оборудването, написа в отчета на КСБ. Те напомнят, че всеки месец закъснение на плана се заплаща посредством дадените човешки жертви в пътно-транспортни катастрофи.

При създаване на дълъг тунел трафикът ще минава още веднъж през Кресненското дефиле, само че с доста по-ниска скорост, поради ограничаването в сходни уреди от 80 км в час, ще се образуват и тапи. Само извозването и депонирането на инертните материали, които ще бъдат извадени при построяването на сходен тунел с размер близо 6 млн. куб. метра, би лишило 5-7 години. За построяването на дълъг тунел през Кресна ще са нужни и краткотрайни пътища през планината, които също ще нарушат доста екоравновесието в региона.

Поддръжката на дълъг тунел би била доста по-скъпа от тази на създаване на Източния вид. Което би означавало повишаване на винетки и тол такси, с цел да има страната задоволително средства, с цел да поддържа тунела.

Разделянето на трафика щади най-вече природата

 
Губим европарите за аутобана след 2030 година
 

Източният вид е най-евтин



Европарите за дотъкмяване на автомагистрала “Струма ” би трябвало да бъдат разходвани до 2030 година, а трасето да бъде приключено. Причината е, че средствата за дотъкмяване на аутобана през Кресненското дефиле са отпуснати през този програмен интервал, който завършва през 2027 година, като по правилото n+3 страната ни разполага с още три спомагателни години за напълно довеждане докрай на плана.

Това все още наподобява безусловно възможноа, безапелационни са специалистите. Според тях в случай че трасето в посока Гърция остане по съществуващия път, който да бъде ремонтиран и уголемен в секторите, в които това е допустимо страната ни няма да загуби еврофинансиране. Впоследствие, в случай че доста държим да изведем и трасето на “Струма ” отвън Кресненското дефиле и в посока Гърция, можем да аплайваме за еврофинансиране от идващия програмен интервал.

Експерти не престават да настояват, че разделянето на трафика в последната права на “Струма ” сред Кресна и Крупник е най-щадящият природата и стопански уместен вид. Чрез него се понижава и риска от пътни произшествия и загуба на човешки животи.

Освен това този вид дава опция за забележителна еластичност при употребата на сектора, каквато сега липсва. В случай на произшествия, повреди, естествени бедствия или други събития, засягащи едното платно, придвижването ще може да бъде незабавно пренасочено по другото. Това ще разреши бърза реакция на институциите, както и ще понижи усложненията и забавянията на трафика през това време, настояват експертите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР