Забавянето на белодробните трансплантации е сред причините за оставката на

...
Забавянето на белодробните трансплантации е сред причините за оставката на
Коментари Харесай

Забавянето на белодробните трансплантации – причина за оставката на д-р Марияна Симеонова

Забавянето на белодробните трансплантации е измежду аргументите за оставката на шефа на Aгенцията по трансплантациите. Това стана ясно от думите на Марияна Симеонова ден откакто тя за повторно подава оставката си. Подобни трансплантации у нас не се вършат.

До предходната година България е имала контракт с болница във Виена, само че той не е възобновен.

Симеонова изясни, че през 2017 година е получила предписание от здравното министерство да търси различни предложения. Днес тя дефинира решението като неточност, която е довела до закъснение от повече от половин година за чакащите 16 души за трансплантация.

„ Ако знаех, че толкоз дълго ще очаквам щях да подпиша този контракт, макар че ще значи обвинявания и евентуално уволнение”, уточни Симеонова.

Сред чакащите за трансплантация е и 30-годишният Адриан Петков. Той живее с рядкото генетично заболяване муковисцидоза. От началото на годината е обвързван с кислородната бутилка, посредством която кръвта му се насища с О2.

„ Няма метод да няма метод. Всичко е въпрос на човещина и това да поставяш един човешки живот на лист хартия със сума изпод е просто смешно”, разяснява братът на Адриан – Алберт Петков.

Снимка: btvnovinite.bg

Негови близки през днешния ден по този начин и не чуха кой ще понесе отговорността за забавеното лекуване. А до момента в който чакат решение на административните проблеми, се надяват да съберат сумата за животоспасяващата трансплантация посредством дарения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР