Забавяне в икономическия растеж, отлагане на реформите и членството на

...
Забавяне в икономическия растеж, отлагане на реформите и членството на
Коментари Харесай

Политическата криза отлага на членството на България в еврозоната, сочи анализ на УниКредит

Забавяне в икономическия напредък, отсрочване на промените и участието на България в еврозоната – това е част от „ цената “ на политическата рецесия и предварителните избори на 9 юни.

Заключенията са част от икономическата прогноза за Централна и Източна Европа на италианската финансова група " УниКредит ".

Обобщението за България е направено от основния икономист на „ УниКредит Булбанк “ Кристофор Павлов.

Според прогнозата идващите предварителни избори евентуално ще доведат до още един фрагментиран парламент.

„ Нашият главен сюжет е, че партиите с проевропейска геополитическа ориентировка ще оставят настрани своите разлики и ще образуват ново държавно управление, “ написа в разбора.

И въпреки че няма да докара до доста по-различен резултат в Народното събрание, преходът към ново държавно управление ще забави вземането на решения в обществената администрация. Това, на собствен ред, ще докара до закъснение на инфраструктурните планове и на осъществяването на промените.

„ Това ще се отрази отрицателно освен на растежа на Брутният вътрешен продукт през тази година, само че и на шанса на страната да се оправи със структурните недостатъци, които спъват нейното дълготрайно обществено и икономическо развиване, “ означават още от „ УниКредит “.

Според разбора, България ще получи през 2024 година.

„ Това е по този начин, тъй като се чака вниманието да се насочи към предварителните парламентарни избори и свързаната с тях акция, което ще остави по-малко време за други цели, в това число осъществяването на ограниченията, нужни за обезпечаване на финансиране от Европейски Съюз, “ написа в прогнозата.

Присъединяването на България към еврозоната може да бъде отсрочено за 2026 година Това обаче не се дължи на песимизъм във връзка с способността на страната да извърши критериите от Маастрихт, а поради неналичието на постоянно държавно управление, се отбелязва още в отчета.

„ Смятаме, че по-бавният напредък, породен от предварителните избори, ще улесни България да отговори на условията за ценова непоклатимост, тъй като по-слабият напредък значи и по-слаба инфлация. Въпреки това считаме, че присъединението към еврозоната ще изисква постоянно държавно управление, което интензивно работи за реализиране на стратегическите си цели, а не служебно държавно управление, чийто мандат се лимитира до организирането на следващите предварителни избори, “ излиза наяве още от разбора.

Преди дни кредитната организация също предизвести, че неналичието на постоянно държавно управление през идващите месеци може да се окаже спънка пред участието на България в еврозоната.

Икономическата прогноза на " УниКредит Булбанк " намалява прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт в България до 2,5% през 2024 г, от предходните 3%, защото чакат по-слаб растеж на вложенията.

„ Смятаме, че политическата неустановеност може да накара някои вложители да възприемат очаквателен метод, което ще се отрази отрицателно на частните капиталовложения, до момента в който преходът към ново държавно управление ще забави вземането на решения в обществения бранш, “ се отбелязва още в отчета.

Според разбора инфлацията ще се свие до 3,1% през 2024 година и до 2,9% през 2025 година.

Министерството на финансите също ревизира упованията си за равнището на инфлацията. Според пролетната прогноза средногодишната инфлация за 2024 година ще бъде 2,4%, а не както се предвиждаше в миналата прогноза, когато упованията бяха повишаването на живота в края на годината да е 4,8%.

Според разбора на МФ забавянето на инфлационните процеси в страната се дължи в най-голяма степен на наклонността за понижаването на цените суровините на интернационалните пазари, както и на базов резултат от ускореното повишаване през миналата година.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР