За Земята“ публикува доклад с измервания за замърсяването в домовете

...
За Земята“ публикува доклад с измервания за замърсяването в домовете
Коментари Харесай

Какво дишат хората с печки в домовете си?

" За Земята “ разгласява отчет с измервания за замърсяването в домовете с фини прахови частици от няколко типа известни печки на дърва, съпроводен с видео по тематиката.   

Когато се отопляваме на дърва у дома, въздухът в дома ни може да е по-опасен и от този на открито, демонстрират измервания на " За Земята “ извършени при започване на 2023 година в жилищни пространства в няколко обитаеми места към София. 

Известен факт е, че отоплението с твърди горива е най-големият източник на фини прахови частици с размер до 2.5 микрона (ФПЧ2.5) и с размер до 10 микрона (ФПЧ10) в страната и способства съществено за заболеваемостта и преждевременната смъртност. Фокусът обаче постоянно остава върху това какво дишаме на улицата, а в действителност въздухът в дома може да е не по-малко нездравословен в резултат от потреблението на печки в жилищните пространства.

Замърсяването на въздуха в стаите, където се употребяват уреди за изгаряне на дървесина, е тематика, която не се визира съществено нито в експертните среди, нито в обществото в страната. Значителна част от печките и камините в България са сложени в жилищните пространства и по този начин отделят замърсяване непосредствено в тях. Освен това  печките на дърва се употребяват най-вече в сезони, когато вентилацията е лимитирана и в моменти, когато фамилиите са вкъщи. Така хората биха могли да бъдат изложени на високи равнища на замърсяване на въздуха в продължение на доста часове в домовете им, в случай че техните печки изпускат замърсяване, което е извънредно висок здравен риск.

Екип на " За Земята “ направи измервания с професионална инсталация на замърсяването с ултрафини частици (УФЧ) и фини прахови частици (ФПЧ) в четири семейства, които се отопляват с дървесина. Три от тях употребяват разнообразни печки на дърва (в гр. Банкя, с. Табан и с. Ковачевци), а едно – пелетна камина ситуирана във всекидневната (в гр. София). Целта беше да се ревизира какво е равнището на замърсяване в тези съответни домове.

Резултатите удостоверяват редицата проучвания по света и в Европейския съюз, които демонстрират, че замърсяването в домовете при приложимост на дървесина за отопление е високо, написа businessnovinite.bg. Дори и при приложимост на нови и по-модерни уреди, в това число такива, които са с екомаркировка според регламентите на Европейски Съюз, е открито доста утежняване на качеството на въздуха в домовете.

Данните, които получихме, демонстрират, че замърсяването на въздуха в домовете при отопление с печки на дърва, даже когато са сухи, е доста и основава нездравословна среда в дома. Изследването показва, че методът на запалване на печката и прибавянето на дърва след това са съществени моменти при които се замърсява осезателно въздуха на закрито, споделя от " За Земята ".

Измерените междинни концентрации на ФПЧ2.5 и в четирите жилища за интервала на измерването надвишават рекомендациите на СЗО за 24-часова норма. При всички уреди измерената всеобща централизация на ФПЧ10 евентуално би била над средно-денонощната норма от 50 μg/m3, в случай че измерването беше траяло 24 часа, а отоплението се използваше през това време. Замърсяването регистрирано при пелетната печка е най-ниско, само че все пак не може да се смята за здравословно ниско. Измерените стойности на УФЧ в две от семействата са над тези, които СЗО смята за високи средночасови концентрации на частици. В другите две (с пелетна печка и със скандинавска печка и деликатно разпалване и прибавяне на дърва) попадат в диапазона сред ниски и високи.

Какво можем да създадем?

Най-добрият вид е да измененията метода си на отопление, като замените уредите на твърдо гориво с други, по-екологични, и съчетаете това с ограничения за енергийна успеваемост. Ако това е невероятно за вас, постарайте се да употребявате допустимо най-ефективните уреди, да ги поддържате в техническа редовност и да почиствате постоянно комините и кюнците. Използвайте единствено сухи дърва: с мокрота до 20%, което значи, че би трябвало да са сушени най-малко една година под заслон и нацепени. Дори и в този случай, евентуално въздухът във вашият дом ще бъде по-мръсен, само че най-малко в по-малка степен. Замърсяването може да се получи при запалването на печката, при прибавяне на дърва през отворената врата на печката, през кюнците и печката, които не са херметически затворени, както и от праха, който се е натрупал върху горещите повърхности на печката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР