За законопроекта на ПП-ДБ за ограничаване на достъпа до интернет

...
За законопроекта на ПП-ДБ за ограничаване на достъпа до интернет
Коментари Харесай

Любен Дилов: Специален закон за ограничаване достъпа до сайтове ще срещне голяма съпротива

За законопроекта на ПП-ДБ за ограничение на достъпа до интернет уеб сайтове и адреси и кой ще се възползва от измененията Tribune.bg беседва с народния представител от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

Г-н Дилов, осведомен ли сте с предлагането на ППДБ за промени в Закона за известията и ограничение достъпа до интернет уеб сайтове и адреси? Уместно ли е Комисията за контролиране на съобщенията/КРС/ да се ангажира по въпроса?

Аз по никакъв начин нямам доверие на КРС. Тя може механически да реализира някакви дейности, само че преценката е нещо доста комплицирано. Винаги е рисково, въпреки че в историята на България има и позитивни образци. От 1923 до 1924г. началник на цензурата у нас е българският публицист и публичен деятел Йосиф Хербст и изиграва една позитивна роля.

Сега тези промени са провокирани не толкоз от жълтите уеб сайтове и медиите, които ни „ тровят “ живота, а по-скоро от хибридната война с Русия. Аз мисля, че както при всяка война се дават доста косвени жертви и това е малко недомислена история като предложение. Намеренията са положителни, разбирам ги, само че за техническото осъществяване съм доста тежък песимист. Предполагам, че ще има огромен спор по този закон.

Чака се 72 часа да се смъкна обявата и в случай че не се извърши, се отива на съд?

В момента, когато си персонално обиден и афектиран, има настояща законова процедура, която не е мудна, само че води до това, че сътрудниците я извършват и не стигат до съд. Това е обвързвано с един доста любопитен проблем, главно състояние от римско време правото да бъдеш пропуснат, т.е. оправдан си, оневинен си и всички изявления, в които написа пият водач блъсна куче да паднат, тъй като се оказва, че нито е този човек, нито е пийнал.

Нито има куче?!

Да, т.е. това нещо работи. Сега специфичен закон ще срещне огромна опозиция.

А за какво им е на ППДБ такава законова уредба?

Аз мисля, че тук главният генератор на сходни хрумвания са Демократична България. Те са една странна комбинация от хора, които кипят от сила и когато нямат зложелател, с който да се борят и чешат, те почват бурно нормотворчество във всевъзможни области. Скоро бях очевидец на друга доста смешна история по друга тематика – отново възторг по безсмислена тематика. Тя угасна, естествено. Мисля, че и тук по този начин ще стане, само че да го забележим първо, да влезе закона. По принцип това е рисково и много неуместно.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР