За втори път в историята си Турция ще отбележи годишнина

...
За втори път в историята си Турция ще отбележи годишнина
Коментари Харесай

Две години след неуспелия преврат Турция все още вижда заплаха

За повторно в историята си Турция ще означи годишнина от опита за прелом на 15 юли 2016 година, когато част от въоръжените сили поиската институциите в страната.

Почти цялото време от този момент Турция прекара в изискванията на изключително състояние, с арестите и уволненията на десетки хиляди души из страната, затваряне на медии и обвинявания на ръководещите, че се пробват да набедят всички несъгласни за терористи.

В част от 81 турски провинции честванията към този момент започнаха по-рано тази седмица. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който тази седмица стана държавен глава със засилени пълномощия, пък се чака да се обърне към жителите в събития в Анкара и Истанбул. Във втория град митингът ще бъде на моста, който от две години се щазва " Мостът на мъчениците от 15 юли ".

При осуетения пуч на в нощта на 15 против 16 юли починаха 250 души, а хиляди бяха ранени. Десетки хиляди остават арестувани по съмнения за връзки с организацията на живеещия в Съединени американски щати просветител Фетхуллах Гюлен, който управляващите в Анкара сочат за уредник на събитията и дефинират като началник на терористична организация (турската страна употребява съкращението FETÖ и на процедура отбелязва с него почитателите на придвижването на Гюлен, " Хизмет ", и свързани с тях организации по света).

Ще има и особено съвещание на Народното събрание, срещи (и обяд) с околните на починалите и локални събития. Всички джамии в цяла Турция ще вземат участие в обществена молитва. Според " Хюриет дейли нюз " обаче честванията ще са по-скромни, съпоставени с тези от предходната година.

Фотогалерия: Кървавият неуспех на преврата в Турция >

Извънредното състояние отпада, опасността остава

Миналата седмица - броени дни преди Турция публично да стане президентска република - над 18 600 държавни чиновници, военни, служители на реда и преподаватели бяха уволнени с декрет по съмнения, че са свързани с опита за прелом. Представители на турската страна неведнъж са казвали, че ограниченията са нужни, защото придвижването на Гюлен е проникнало във всички институции и хиляди турски жители работят против страната си.

Критици на изключителното състояние, както и на всички ограничения, взети от ръководещите, акцентират, че то е било употребявано като опрощение за нарушавания на човешките права и ограничение на свободите. Предизборно президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели, че то може да бъде анулирано, в случай че той и партията му завоюват вота. След това дружно с съдружния си сътрудник, националистите, той удостовери концепцията, без да посочва дата.

" Доколкото ми е известно, на 19 юли изтича последният тримесечен период. Всъщност една от вероятностите е този период повече да не се удължава, " сподели посланикът на Турция в България Хасан Улусой на среща с български публицисти. " До няколко дни всички ще имаме опция да научим резултат. "

 Посланикът на Турция в България Хасан Улусой.
© Анелия Николова

Посланикът на Турция в България Хасан Улусой.

Попитан от " Дневник " дали анулацията би означавала, че Турция се е справила с резултата от опита за прелом и ще спрат арестуваният и уволненията на десетки хиляди души от последните години, посланикът отговори уклончиво и цитира всеобщите уволнения в държавния бранш при демократизацията в Източна Европа, с цел да изясни за какво всяка страна би могла да употребява сходни ограничения за своите потребности сега. " Системата на изключителните положения разрешава при избрани условия да се взимат избрани решения. Не би трябвало да се не помни, че указите, издавани по негово време, спомагат за по-бързия развой, " бе част от коментара му.

Но в случай че изключителното състояние бе въведено в отговор на съществуваща опасност, значи ли анулацията му, че от позиция на турската страна опасността не е налице? " Ако не се пристъпи към удължение на изключителното състояние, може да се направи интерпретацията, че измерението на опасността от (движението на Гюлен) на е чак толкоз огромно. Но това не значи, че тази опасност е завършила. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Опит за прелом в Турция (311)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР