За втори път само за две години световната икономика преживява

...
За втори път само за две години световната икономика преживява
Коментари Харесай

Шок с цените на металите заради войната в Украйна

За повторно единствено за две години международната стопанска система претърпява голям потрес. Руската инвазия в Украйна раздруса съществено европейската стопанска система и в частност българската. Разликата с предходното разтърсване - коронавирус пандемията, е, че за него oще първоначално се знаеше, че ще е лимитирано във времето. Сега обаче смяната е освен дълбока, само че и по всичко проличава - ще бъде продължителна. Най-лошите прогнози, които е прекомерно евентуално да се осъществен, е да бъде издигната нова желязна завеса, което ще сложи фирмите в напълно нови условия за бизнес. При всички положения несъмнено е, че към този момент има нови правила - огромна част от стоките и услугите ще се основават и движат по нови способи.

В свят на огромна съгласуваност даже и дребните ограничавания в контактите, връзката и превоза основават огромни спадове в икономическата интензивност. Това към този момент се случва в Русия, само че Европа не е застрахована, изключително в случай че глобите против Кремъл обиден газа и петрола. Москва обаче разполага с голямо въздействие и при производството и търговията с метали, които намират все по-широко приложение в актуалните технологии. След началото на войната.

Войната в Украйна изправи и българските металургични фабрики пред следващо тестване. Затварянето на основни снабдители в Украйна към този момент се усети при производителите на стомана и техните клиенти. Макар че Русия е огромен производител на редица значими индустриални метали, за България главните доставки са на алуминий и мед. Затова и.
Възходяща наклонност
Цените на металите евентуално ще продължат да се покачват, като факторите за това са няколко. Първо пазарите би трябвало да стартират да регистрират неналичието на производството на съветски метали. Разбира се, те могат да бъдат сменени, само че въпросът е на каква цена (подобно е ситуацията и с другите възможности на съветския газ). Другият, настоящ от по-отдавна, е рестриктивните мерки на капиталовите разноски на минните компании - основно заради намаляваща възвращаемост на вложените средства и възходящ политически риск. Заради това добивът на доста от металите не съумява да пораства със скоростта на търсенето им.
Реклама
Повишеният риск за доставките на газ, комбиниран с към този момент високите цени на електрическата енергия, може да форсира зелената гражданска война в Европа посредством внедряване на технологии за възобновима сила и разширение на пазара на електрически транспортни средства. Инвестициите в така наречен енергиен преход обаче ще зависят от основни метали, създадени от Русия, изключително никел. Държавите признават възходящото значение на тези метали, както се вижда от прибавянето на никела като основен съставен елемент на електрическите транспортни средства към листата на сериозните минерали за 2022 година от Геоложката работа на Съединени американски щати.
Автор: Капитал
" Западът не може да се оправи с икономическата си взаимозависимост от ресурсите на Русия в кратковременен проект, тъй като това изисква нови източници, които би трябвало да се разработят. Ако в естествени условия това значи най-малко две години, в този момент ще са нужни най-малко 4-5 години, тъй като Западът, а и България ще хвърлят доста запаси за довъоръжаване и обезпечаване на ресурси ", изяснява пред " Капитал " Васил Караиванов, учител в Стопанския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". А с цел да може Европа да понижи икономическата си взаимозависимост, и то освен от Русия, ще са нужни големи вложения в нови технологии. Цената ще бъде по-висока инфлация и повишаване на държавните задължения, изяснява той.

Moody`s отбелязва в отчета си от началото на април, че растежът на цените на главните метали отразява опасенията от спиране на доставките и дефицит в миг на ниски ресурси. Компанията твърди, че балансите сред търсенето и предлагането са били прекомерно нежни, като вследствие на това цените бяха високи и през предходната година, когато международната стопанска система бързо се възстановяваше от корона рецесията.
" Говорим за напълно друга Европа стопански. Дори да се стигне до помирение, икономическите наказания за Русия, до момента в който Путин е президент, ще продължат. " Иван Кръстев, началник на Центъра за демократични тактики и откривател в Института по филантропични и обществени науки във Виена, пред участниците в годишната среща на бизнеса и държавното управление, проведена от " Капитал " през март. Реклама Предизвикателствата
Бъдещето на износа на съветски метали е от огромно значение за международните пазари - страната е основен доставчик на паладий, никел, алуминий, стомана и мед. По-голямата част от металната промишленост в страната остава незасегната от глобите, само че към този момент има съмнения дали фирмите да продължат да купуват от Русия. Засега съветските метали към момента се търсят от огромните предприятия и строителни компании. Голяма част от търговците и индустриалните компании имат предварителни контракти, които могат да се удължат с години. Въпреки това огромна част от играчите в бранша декларират, че не желаят да купуват повече от Русия, а някои към този момент се пробват да излязат от настоящите съглашения, разказва обстановката Bloomberg. Така за съветските производители става все по-трудно да пласират продукцията си, в случай че не е авансово декларирана с контракт. Това може да ги принуди да свият производството, в случай че не настъпят промени преди приключването на дълготрайните контракти.

" Виждаме, че измежду клиентите ни няма интерес за закупуване на съветски метали, в случай че могат да избегнат такава договорка - а те могат ", споделя пред организацията Роланд Харингс, общоприет шеф на медния колос Aurubis, който е част от комитета на медните производители. Ако металът се насочи към Лондонската борса за метали, " ще бъде като фантомен актив, който оказва въздействие на пазара поради високата си цена, само че в действителност никой не го желае ".

Най-голямата медодобивна компания в Европа Aurubis, която има бизнес и в България, се пробва да се измъкне от договорите си с съветски доставчици и поддържа наказания, засягащи металите. " Смятаме, че в последна сметка колкото и да платим, парите ще се озоват в неверния джоб ", споделя Харингс.

Норвежката компания за алуминий Norsk Hydro твърди, че е свела договорите си с съветски компании до най-малко и се пробва още да ги понижи. Засега към момента има купувачи - даже в Европа. Руски производители на метали като MMC Norilsk Nickel и United Co. Rusal International нормално подписват годишни или многогодишни покупко-продажби с огромни индустриални групи и по-голямата част от тези контракти евентуално още се извършват.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Право 1 Войната в Украйна 2 Икономика 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Свят Реклама
Макар и търговията с метали да не попада под глобите, в Русия към този момент се усеща неналичието на значимо задгранично съоръжение, което е блокирано от Запада. Финансирането им също е затруднено, тъй като съветските банки, от които са очаквали средствата, са в черния лист. В допълнение огромна част от товарните кораби към този момент не обслужват съветски пристанища, а Европейски Съюз забрани и влизането на съветски кораби в европейски пристанища.

Ценни метали като злато и паладий нормално се транспортират със аероплан до Лондон или Швейцария - само че в този момент множеството полети от Русия са спрени. Новите покупко-продажби също са малко. Glencore, който е един от най-големите търговци на съветски първични материали, разгласи, че няма да прави нови такива в Русия.

Търговците на първични материали настояват, че е съвсем невероятно да се намерят банки с готовност да финансират нови покупки на съветски метали, даже и в Китай, който е най-големият консуматор на метали в света.

" Западният свят би трябвало да откри метод да употребява по-малко съветски метали, споделя Дънкан Хобс, шеф по изследванията на компанията за търговия на метали Concord Resources. Ще забележим известно преразпределение на комерсиалните потоци вследствие на случилото се, даже в случай че сраженията спрат на следващия ден. "
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама Възможностите пред Европа
През последните десетилетия Европа се нарежда като център за качествени услуги и развойни действия, като се изолира значително от добива и преработката на първични материали. Старият континент управлява световния дневен ред в региона на най-хубавите практики в околната среда, обществената сфера и ръководството. Този модел работи в свят, в който веригите за доставки са световно интегрирани. Но нахлуването на Русия в Украйна акцентира рисковете фирмите да са прекомерно надалеч от източниците на доставки, отбелязва в разбор Financial Times.
Европа към този момент не може да си разреши да разпорежда на външни реализатори всичко, което е мръсно или може да се направи по-евтино на различен континент.
Сега най-важният приоритет на Европа е да откри различни източници на сила и първични материали поради огромната си взаимозависимост от Русия. Ако континентът желае да остане конкурентоспособен в производството, най-много на електрически коли и чипове, тогава би трябвало да обезпечи благонадежден достъп до първични материали.

Редките земни и индустриалните метали са жизненоважни и би трябвало да се даде приоритет за обезпечаването им, като се има поради смисъла на лития, никела, медта и кобалта за електрификацията. Европа също по този начин е образец за декарбонизация, само че европейските компании се нуждаят от надеждни и налични артикули, с цел да създават артикули с по-малък въглероден отпечатък. Континентът е по-беден от Съединени американски щати и Китай на индустриални метали, само че има потребност систематично да построява веригата си за доставки на тези сериозни минерали.

Западните минни компании също би трябвало да преоткрият личните си апетити за риск. В момента те подчертават върху създаването на огромни мини в развитите страни, а даже латиноамерикански демокрации като Чили започнаха да се преглеждат като недопустимо високорискови във връзка с вложения. Но обстоятелствата са, че огромна част от запасите на сериозни минерали не се намират в развития свят. Това постанова Западът, и изключително Европа, да не подценява разрастващите се пазари в минния бранш и да помогне за развиването на планове в тях. Инициативи като Fair Cobalt Alliance би трябвало да бъдат подкрепяни. Може би Демократична република Конго няма да може да създава европейски коли, само че няма причина да не продължи да изнася нерафинирана руда за Китай.

Лари Финк, основен изпълнителен шеф на най-големия капиталов фонд BlackRock, споделя пред изданието, че спорът в Украйна е " поставил завършек на глобализацията, която преживяхме през последните три десетилетия ". Според него фирмите и държавните управления ще преразгледат съществено зависимостта си от други страни и ще се стремят да запазят множеството действия, изключително такива от стратегическо значение, на своя територия или най-малко покрай нея.

Европейските производители също по този начин би трябвало да преоценят по какъв начин обезпечават надеждни дълготрайни доставки на материали. Това може би ще включва директни вложения в минни активи. Добре ще е Европа да построи още веднъж своя личен потенциал за пречистване и размразяване, изключително като се има поради възходящото значение на преработването и декарбонизацията. Разходите за сила ще останат проблем, само че това би трябвало да бъде уравновесено със сигурността на доставките.

Европа към този момент не може да си разреши да разпорежда на външни реализатори всичко, което е мръсно или може да се направи по-евтино на различен континент. Ще би трябвало да се оправи с провокациите, които станаха явни от войната в Украйна, или рискува да изостане прекалено много от Съединени американски щати и Китай.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР