За всяко управление това би било повод за гордост: спечелването

...
За всяко управление това би било повод за гордост: спечелването
Коментари Харесай

Как Мис Вселена уплаши диктатора Ортега

З а всяко ръководство това би било мотив за горделивост: спечелването на влиятелната купа " Мис Вселена ". Не обаче и за режима на никарагуанския деспот Ортега. Това посочва Кристина Мьобус.

Как хубавицата Шейнис Паласиос се трансформира във зложелател на властта?

Когато на 18 ноември 2023 година Шейнис Паласиос бе коронована за „ Мис Вселена 2023 ", това бе щастливо събитие за всички никарагуанци. Стотици честваха по улиците на столицата Манагуа, развявайки националния байрак, напомня.

Особено за по-бедното население на страната спечелването на купата от никарагуанка наподобява прекомерно хубаво, с цел да е правилно. Но за ляво насоченото сандинистко държавно управление това наподобява прекомерно рисково, с цел да бъде признато просто по този начин. Паласиос и нейното обграждане попаднаха на мушката на диктатора Даниел Ортега и неговата брачна половинка Росарио Мурильо.

На директорката по организацията на „ Мис Вселена Никарагуа " Карен Селеберти бе отказана опцията да се върне в родината си след края на състезанието. Съпругът ѝ и синът ѝ бяха задържани за държавна измяна. Междувременно Селеберти, подложена на мощен напън от режима, подаде оставка от поста, добавя картината АРД.

Лишаването от поданство - обичано средство на режима

Германската обществено-правна медия отбелязва, че във връзка с евентуалните опозиционери никарагуанският режим непрекъснато прибягва към мярката „ отнемане от поданство ". По малкия екран вицепрезидентката Росарио Мурильо съобщи, че нейната страна няма да одобри „ нито гримираните провокации, нито заговорите или вулгарните операции, направлявани от групировки, които служат на империализма ".

По данни на медиите, и на самата Паласиос в началото ѝ е било неразрешено да влиза на територията на страната. Но държавното управление отдръпнало решението си, откакто тя победила на състезанието.

Жена, с която биха могли да се разпознават мнозина

В момента Паласиос живее в Ню Йорк, Съединени американски щати. Тя заобикаля да насочва политически послания, само че непрекъснато акцентира какъв брой е горда от това, че е първата никарагуанка, определена за „ Мис Вселена ".

Мнозина биха могли да се разпознават с младата жена от Манагуа. Тя е от нормално семейство, по време на следването си работела като продавачка, с цел да може да се устоя, написа АРД.

Sheynnis Palacios anunció que su mamá está embarazada
— El Nacional (@ElNacionalWeb)
Достатъчно е да развееш националния байрак

Паласиос изпада в недружелюбност пред режима още преди да бъде определена за „ Мис Вселена ", изяснява немската обществено-правна медия. В обществените медии има фотоси, на които се вижда по какъв начин през 2018 година тя взе участие в обществени митинги и развява синьо-белия народен байрак. За държавното управление този, който демонстрира тези цветове, се счита за непосредствен до опозицията.

Тогава държавното управление кърваво потуши митингите. Загинаха към 350 души. Никарагуанският публицисти Силвио Прадо дефинира сегашната реакция на клана на Ортега във връзка с новата „ Мис Вселена " като симптом на уязвимост.

Режимът не толерира никого, който не е под негов надзор, споделя Прадо. По неговите думи режимът е слаб и е заложник на личната си неустановеност.

Опозицията е преследвана

След митингите режимът на Ортега усили натиска по отношение на гражданското общество. Демонстрациите са строго неразрешени, както и към 4000 неправителствени организации. Много опозиционери са зад решетките или са изпратени в заточение.

Напоследък бяха осъществени и доста арести на духовници - без да се показва съображение, осведоми АРД. В началото на годината папа Франциск изрази огромната си угриженост за обстановката в църквата в Никарагуа.

Макар за момента Паласиос да не прави политически изказвания, нейният огромен триумф и нейното политическо минало тревожат режима. За властимащите е задоволително рискова вероятността жителите да бъдат окуражени още веднъж да излязат със флагове по улиците.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР