За всички е ясно, че политиците често си служат с

...
За всички е ясно, че политиците често си служат с
Коментари Харесай

Шоу в Темида: Защо Волен опрости 35 000 лева на Бойко Борисов?

За всички е ясно, че политиците постоянно си служат с операции и дори откровени неистини, с цел да се харесат на електората или да дискредитират съперниците си. Обикновено обидите и клеветите остават безнаказани, само че от време на време се стига и до съд. Последният образец е завирилият се спор сред би вшите министър председатели Бойко Борисов и Кирил Петков, който би трябвало да се реши в съда.

Причината е брифинг на ГЕРБ, на който те упрекнаха кабинета „ Петков “, че е доставял природен газ за страната посредством дъщерна компания на „ Газпром “, с цел да облагодетелства свързани с Политическа партия компании.

Пред публицистите ексдепутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев начерта цяла скица на особено приготвена дъска. Самият Добрев обаче призна по време на брифинга, че партията му няма доказателства за обвиняванията си, а просто счита, че няма друго разумно пояснение за това, че кабинетът „ Петков “ е купувал газ на по-висока цена.

Реакцията на Кирил Петков не закъсня и още в същия ден разгласи, че завежда дело за клюка против Бойко Борисов. „ Заведох дело за половин милион лв.. Този човек към този момент е осъждан за клюка, потвърден измамник. Омръзна ми да го чувам, всичките му неистини за медиатори, за комисионни, за всевъзможни клюки, които той непрестанно приказва на всички места, тъй че време е да спрем тези остарели лъжци с техните мутренски похвати “, сподели Петков.

Смут провокира фактът, че искът на водача на Политическа партия против Борисов беше импортиран в Софийския областен съд, а не в Софийския градски, каквато е правосъдната процедура, когато стане дума за гражданските каузи с искове за над 25 000 лева

„ Според мен няма да има дело, тъй като са го внесли в неверния съд и не са си внесли правосъдната такса “, побърза да разяснява Делян Добрев.

Самият Петков изясни, че делото ще бъде в Софийския областен съд, тъй като желае против Борисов да бъде формирано наказателно дело от частен темперамент. В него не взе участие прокурор, а тъжителят е обвинител. По информация на „ Сега “ жалбата на Петков против водача на ГЕРБ е от към 60 страници.

„ Заведена е просба за закононарушение от частен темперамент и цивилен иск по наказателното дело. За този вид каузи държавната такса е 12 лева при започване на делото и 4% върху почетения иск, които се дефинират от съда при привършване на делото “, съобщи юрист Димитър Гочев.

Трудно е да се предвижда какъв ще бъде изходът от делото за клюка против Борисов, поради правосъдната процедура. Той към този момент беше в правосъден спор с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Двамата се съдеха цели 2 година поради изречени обиди по време на предизборната акция през 2017 година

Първо Борисов заведе иск за 26 000 лв. против Нинова, тъй като на протест в Хасково споделила по негов адрес „ Крадецът вика: Дръжте крадеца “. Лидерката на соцпартията пък се почувствала наранена от обществени изяви на Борисов, в които той я нарекъл „ госпожа Лъжа “, „ безжалостен деятел на Съюз на демократичните сили “ и „ предстоящ деспот “. Исковете й бяха за общо 30 100 лева

Борисов съобщи пред съда, че „ политическото и професионалното му верую е да служи почтено, отговорно и професионално на българските жители “. Думите на Нинова го засегнали надълбоко, провокирали нравствени премеждия, тъй като уязвили достойнството и достолепието му, както и престижа, граден дълги години пред българската общност и европейските му сътрудници.

„ Ответницата посегна на най-съкровените ми усеща на българин и християнин, засегна престижа на българската страна и това съставлява натоварен опит да се унищожи репутацията ми на някогашен министър-председател, на български жител и партиен водач “, оплака се Борисов.

Нинова, от своя страна, твърди в своя иск, че Борисов я дискредитирал като политически водач и отблъснал доста нейни симпатизанти, разколебал доверието в нея като партиен началник и подронил престижа й в обществото, причинявайки й съществени морални премеждия.

Още на първа инстанция Софийски градски съд отхвърли исковете и на двамата, като заключи, че изявленията им съставляват отзиви и оценки, а не обстоятелства, и по тази причина не подлежат на инспекция.

И двете страни останаха недоволни от решението и по този начин делото стигна до втората инстанция, която също отхвърли исковете. САС категорично показва, че въпросните изказвания са направени в предизборна акция.

Реклама

„ И двете изявления пробват да внушат, че противниковата партия не може или няма да извърши предизборните си обещания, с цел да се манипулира по този метод какъв би бил верният избор и не съдържат изказване, че Борисов, надлежно – Нинова, са споделили лъжа или са затаили истина по какъвто и да е било мотив “, се споделя в решението на съда.

В кариерата си на политик водачът на ГЕРБ е осъждал, само че най-много е бил осъждан за клюки. Последният подобен случай е от август, когато Елена Фичерова – някогашен шеф на кабинета на досегашния вътрешен министър Бойко Рашков, съумя да завоюва на първа инстанция 5000 лева с иск против Борисов, в който твърди, че достойнството и достолепието й били наранени, откакто той декларирал, че е изпратена в Министерство на вътрешните работи по поръчка.

Преди това пък журналистът и евродепутат от Българска социалистическа партия Елена Йончева дефинитивно осъди Бойко Борисов за морални вреди. Причината е негово изявление, в което упреква Йончева, че е получила няколко милиона от българската страна за едно изявление.

Вследствие на изявлението му Йончева почувствала, че са накърнени нейните нравствен интегритет, чест, достолепие, положително име и професионален престиж. Защитата на Борисов пък твърди, че той е приказвал по време на предизборна акция и не е нарушил разпоредбите за пропаганда. В последна сметка на Йончева бяха присъдени 5000 лева неимуществени вреди.

Борисов беше наказан на първа инстанция за 10 000 лева и от Мая Манолова. Тя се е почувствала афектирана от изявление на водача на ГЕРБ, в което я упреква, че „ се среща с ромите да прави такава уйдурма “. В желае си някогашният омбудсман декларира, че е опозорена като жител, политик, почитан юрист и кандидат-кмет на София.

Борисов обаче върна „ жеста “ на Манолова, като също я осъди за засегнатост. Той споделя пред съда, че е претърпял „ психически душевни и прочувствени а болки и премеждия “ поради изявления на някогашния омбудсман, които го представяли в отрицателна светлина. Свидетелката С.Д. (най-вероятно пиарката му Севделина Арнаудова – Димитрова) споделя още, че поради Манолова Борисов не можел да спи, вдигал кръвно и ставал раздразним. В последна сметка на водача на ГЕРБ бяха присъдени 10 000 лева неимуществени вреди.

По смешен метод пък се разви делото за клюка на Борисов против някогашния му съдружен сътрудник от „ Атака “ Волен Сидеров.

След дълъг правосъден развой през 2016 година водачът на ГЕРБ завоюва във Върховния касационен съд обезщетение в размер на 3000 лева, само че се оказа, че освен че няма да получи нищо, само че и ще би трябвало да заплати на Сидеров 35 000 лева правосъдни разходи. След правосъдното решение обаче Сидеров направи жест и опрости присъдените му пари.

Което следва да покаже, че задачата на политическите правосъдни разногласия въобще не е материална полза, а пиар резултат.

Дори по завършилите каузи за клюка сред политиците не е ясно дали присъдените компенсации са изплатени, нито пък какво е станало с парите, в случай че са.

В българския политически живот има и други рядкости – да се съди не някогашен, а предстоящ съдружен сътрудник. Бившият финансов министър Асен Василев съди за 250 000 лева зам.-председателя на “Има подобен народ “ Тошко Йорданов поради изказванието му, че Василев е откраднал интелектуална благосъстоятелност.

Скандалът сред двамата се разигра преди да бъде формирано държавното управление, само че делото не бе прекъснато по време на съдружния мир.

Партия ГЕРБ пък внесе в съда иск за 100 000 лева против някогашния вътрешен министър Бойко Рашков поради негови изказвания за парите от автомагистрала „ Хемус “. Самият Борисово бяви, че завежда дело за клюка против Рашков поради абсурда с автомагистралата.

Заплахи със съд имаше и сред някогашния състезателен министър Радостин Василев и адвокатката някогашен народен представител Татяна Дончева поради абсурда „ 500к “, само че до момента не е ясно някой от двамата да е внесъл иск.

Публикация на „ Сега “, заглавието е на Narod.bg
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР