За всеки вкъщи - по една уханна питка, с която

...
За всеки вкъщи - по една уханна питка, с която
Коментари Харесай

Ароматни вити питки с яйца, сирене и семена

За всеки у дома - по една уханна питка, с която всяко ядене е по-вкусно

Необходими Продукти

● яйца - 4 бр. (двата жълтъка за намазване)
● прясно мляко - 530 мл
● кисело мляко - 3 с.л.
● квас - 1 кубче прясна
● захар - 3 с.л.
● сол - 1 с.л.
● олио - 5 с.л.
● брашно - 1.3 кг.

артикули за плънката


● яйца - 3 бр.
● краве сирене - 350 г

за намазване


● свинска мехлем - 1 ч.ч.

за поръсване


● микс от семена - 1 к.ч. (мак, бял сусам, ленено семе)

Начин на подготвяне

1. В купа сложете кубчето квас, прибавете две лъжици захар и хубаво разбъркайте, до момента в който се втечни. Затоплете прясното мляко и сипете към една кафяна чаша. Отново разбъркайте и прибавете пресято брашно към две супени лъжици. Покрийте с паница и оставете да се задейства.

2. Счупете яйцата в купа и отделете два от жълтъците, при яйцата прибавете една лъжица захар, киселото мляко и хубаво разбийте. Сипете и останалото прясно мляко с олиото.

3. Пресейте една част от брашното и лъжицата сол, направете кладенче и на тънка струйка при непрекъснато бъркане сипете яйчената примес, след което и задействаната квас. Бъркайте с лъжица, до момента в който стартира да се отделя от купата. Изсипете на набрашнен плот и продължете да месите с ръце, колкото повече месите, толкоз по добре, тестото става вкусно и пухкаво. Когато прецените, че тестото е задоволително твърдо, го намажете с олио, както и купата, и покрийте с домакинско фолио. Оставете на топло да удвои размера си.

4. Намажете керамичните купички с разтопена мехлем и поръсете с малко брашно, обърнете и изтупайте да падне непотребното брашно. Разделете тестото на топки - моите са от порядъка на 275 г до 300 година Но това вие сами би трябвало да прецените, тъй като в случай че сложите огромна част тесто, доста ще се надуят и има възможност да не се изпекат както би трябвало. Най-вече зависи какъв брой са огромни купичките.

5. Разбийте двете яйца и натрошете сиренето, благодарение на вилица хубаво разбийте сместа, в случай че яйцата са от дребните сложете 3 бр.

6. Набрашнете плота и разточете една топка тесто на оптимално тънка кора. Намажете я с разтопена мехлем и част от плънката. Навийте на рехаво руло, усучете и завийте, сложете в една от купичките. Покрийте с фолио и сложете да шупва на топло, по този начин процедирайте и с останалите топки тесто.

7. Хубаво втасалите питки намажете с разрушените жълтъци с малко мляко и олио. Поръсете със микса от семена и сложете да се пекат в загрята фурна на 160 градуса за към 30 минути. След изваждане от фурната, ги намажете с масло.

Добър апепит!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР