За всеки, който някога е имал плюшено мече, идеята за

...
За всеки, който някога е имал плюшено мече, идеята за
Коментари Харесай

Калифорнийските мечки са твърде приятелски настроени с хората – и причината може да е вирус

За всеки, който в миналото е имал плюшено мече, концепцията за същото нещо, единствено че с същинска мечка може да звучи отлично. Но учените в Калифорния са загрижени за ново заболяване, което кара черните мечки в щата да се държат „ като кучета “ с хората. Те предизвестяват хората да не се приближават до мечките – без значение какъв брой отзивчиви наподобяват – защото към момента не се знае доста за заболяването.

Калифорнийският отдел по риба и дива природа (CDFW) за първи път отбелязва притеснителното държание през 2014 година Те са предизвестени от сътрудници от отдела за диви животни в Невада, които имат редица срещи към басейна на езерото Тахо с млади мечки, които наподобява имат неврологични проблеми.

След в допълнение изследване учените откриват, че мечките имат енцефалит – инфектиране на мозъка. Последвалото проучване разкрива и пет невиждани до момента вируса в болните животни – само че не е ясно дали вирусите са главната причина за енцефалита.

Обикновено мечките се стесняват към хората и ни заобикалят, в случай че не се пробват да получат храна. Но болните мечки наподобяват отзивчиви и безстрашни.

В последна сметка болестта им води до заспалост, тежка загуба на тегло, отчетливо деформиране във врата, трептене и необикновена походка.

През 2019 година една такава мечка придобива популярност в обществените медии, откакто някой я снима в ски курорта Нортсар.

Съвсем неотдавна, през февруари 2021 година в Полок Пайнс, Калифорния, друга болна мечка е видяна да се скита в жилищен парцел. Тя наподобява летаргично и като че ли не се опасява от хората, които среща. Местните, които от ден на ден се привързват към мечката, стартират да я хранят с ягоди и ябълки и й дават вода – дейности срещу препоръките на CDFW. В един миг мечката даже се качва в багажника на нечия кола и дава на хората да я галят.

CDFW не окуражава този тип взаимоотношение с диви животни като мечки. „ В този миг ние не знаем какво предизвиква енцефалита им “, означи ветеринарният доктор Брандън Мънк. „ Така че не знаем какви, в случай че има изобщо такива, опасности за здравето могат да съставляват тези мечки за други животни, в това число нас. “

Мечката от Полок Пайнс е прибрана от чиновници на CDFW. Те виждат, че тя е прекомерно млада, с цел да се разхожда сама. Физически и душевен животното „ просто не наподобява напълно както би трябвало, върви необичайно и не реагира, както би трябвало да реагира естествена мечка. “

След като връщат мечката в лабораторията за проучване на дивата природа на CDFW, по-нататъшно изследване демонстрира, че тя е покрита с кърлежи и тежи единствено 10 кг – здрава мечка на нейната възраст би трябвало да тежи към 35 кг. Ветеринарите също следят от време на време наклоняване и трептене на главата при мечката, признаци на неврологично увреждане.

Предварителните констатации на CDFW демонстрират, че младото животно страда като енцефалит – тъкмо като другите, които организацията вижда. Като цяло тя е третата мечка с неврологични разстройства заради енцефалит, която лабораторията на CDFW приема за последните 12 месеца.

„ Всеки път, когато диво животно влезе при нас, най-хубавият вероятен резултат е стартирането му назад в дивата природа “, сподели Мънк. „ Това просто не е допустимо за тези неврологични мечки. “

Мечката от Полок Пайнс обаче би трябвало да бъде евтаназирана. Но Мънк споделя, че това е най-хубавият вероятен излаз за нея.

„ Малкото мечки като тази, които сме прибирали тук, наподобява не се възвръщат изцяло “, изяснява той. Те постоянно изискват обширни и дълготрайни медицински грижи. „ Така че нито стартирането им назад в дивата природа, нито задържането им тук е добър вид за тях. “

 Deer1 tkreeger

Засега учените не престават да се пробват да схванат първопричината за мистериозната и тревожна болест. Изследователите откриват, че петте до момента незнайни вируса засягат черния дроб и далака, както и мозъка. В някои връзки заболяването наподобява на Хронична изтощаваща болест, която се следи при елени и лосове. Подобно на мечките с енцефалит, животните с това положение развиват признаци, които включват загуба на тегло, незаинтересованост, слюноотделяне, липса на боязън и най-после гибел.

Известно е, че заболяванията прескачат от животни към хора – евентуално това се случи с пандемията на ковид. Но най-малко един академик, който е изучавал заболяванията по мечките, счита, че мистериозната болест няма да съставлява опасност за хората. И въпреки всичко, защото не се знае доста за заболяването, учените предлагат на хората да внимават.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР