За времето на извънредното положение и един месец след това

...
За времето на извънредното положение и един месец след това
Коментари Харесай

12 000 творци ще получат минимална работна заплата


За времето на изключителното състояние и един месец по-късно ще бъде обезпечена минимална работна заплата, дружно с осигуровките за свободния бранш, където са заети доста от българските актьори. Право на тази помощ ще имат единствено създателите, които през предходната година са получавали до 1000 лева приход на месец.Това разгласи културният министър Боил Банов на брифинг в Министерския съвет дружно със обществения министър Деница Сачева.

Под понятието „ актьори “ се има поради всички хора от сферата на културата.

По данни на Националния застрахователен институт от мярката ще се възползват към 1200 души, добави министър Сачева, а общата сума ще е 2.7 млн. лв.. В България свободните актьори са общо 2200. За останалите важи правото за 1500 лева на месец за безлихвен заем с 5 години гратисен интервал и интервал на връщане до 10 години.

Ще бъде продължена и програмата на Министерството на културата и Съюза на артистите " Мелпомена ", която е на стойност 2 млн. лв.. Тя е за към 230 работни места в държавните и общински театри, театрални, музикални и продуцентски къщи.

Творците могат да изберат или едната, или другата мярка, само че не може да се употребяват по едно и също време и двете. Средствата ще се отпускат през стратегия на фонд " Култура ".

Ще може да се кандидатства онлайн или по пощата, като от идната седмица Министерският съвет би трябвало да се одобри цялата фактология и да стартира приемането на заявките и изплащането на парите. Очаква се до края на месеца и двете ограничения да са работещи и да стартира изплащането на парите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР