За успешна роботизация в индустрията е нужен опитен партньор, а

...
За успешна роботизация в индустрията е нужен опитен партньор, а
Коментари Харесай

Инженерът е творец

За сполучлива роботизация в промишлеността е необходим умел сътрудник, а освен робот. В ЕХНАТОН царува положителен механически дух на няколко генерации, което спомага за разработки и нововъведения на високо равнище, носещи усъвършенствана успеваемост на българските производства, споделя Николай Кривошиев, началник направление „ CNC системи и индустриални роботи “

- Заради какви провокации клиентите търсят вашите решения?

- В редица индустриални браншове се следи наклонност за все по-къси периоди на доставка при растящи разноски за труд и липса на квалифицирани фрагменти. Това принуждава фирмите да търсят автоматизирани системи, които покачват продуктивността и понижават себестойността на продукцията. Друга съществена причина за навлизането на роботизацията са високите условия за качество и точност, които са труднопостижими при ръчен труд. По време на пандемия като сегашната се вижда и предпочитание да се минимизира рискът от прекъсване на произвеждане заради болести и отсъствия от страна на личния състав. Основната цел на всеки началник е да създава повече за по-кратко време с оптимално качество в предвидима среда.

- Доколко ефикасни са сходни роботизирани системи и бързо ли се реализира възвръщаемост на инвестицията?

- В наши планове сме реализирали от няколко % до няколко пъти покачване на редица знаци (KPI) според от процеса и измерваните индикатори. Пълна възвръщаемост на инвестицията се реализира нормално за 2–3 години, само че тя не следва да се мери единствено по отношение на нарасналата продуктивност или съпоставените разноски за труд, а и като надеждност и бъдеща предвидимост на индустриалния потенциал.

- Когато една компания осъзнае потребността от роботизация, за какви стъпки би трябвало да се приготви?

- Първото нещо, което би трябвало да осъзнае, е, че най-често има потребност от изцяло роботизирано решение, а не просто от робот. Ако задачата е стандартна, се избира изпитано типово решение, което се осъществя по-бързо. Ако процесът за автоматизация е характерен, се минава към правене на повсеместен план, който включва софтуерна симулация, проби за осъществимост, избор на съставни елементи и съоръжение, електро- и механично осъществяване, програмиране на инсталация – робот, графичен интерфейс, контролери, задвижвания и други В доста планове се появява потребност и от спомагателни интервенции, като да вземем за пример надзор на качеството, което нормално се осъществя със системи за образна ревизия. Задължително е да се обърне и особено внимание на сигурността и използването на интернационалните стандарти.

- Кои са последните ви решения и за кои промишлености?

- През 2020 година макар усложнените логистика и подвижност успяхме да приключим сполучливо наши планове в автомобилния бранш, електрониката, машиностроенето, фармацията, процесни производства и други Последните ни решения включват роботизирана станция за зареждане на пулверизатор машини, автоматизиран стенд за подбиране на чипове в платки, роботизирано обслужване на CNC машини, палетизиращи линии, окабеляване с промишлен робот, както и голям брой осъществени системи за образна ревизия и надзор на качеството. Продължаваме да доставяме също и инсталация на наши интегратори и сътрудници, на които оказваме помощ в развойната активност.

- Как се основава инженерен екип, който да работи върху сложни решения в България?

- Инженерът е основател и създател. Затова поддържаме младежи, които са стимулирани да основават и да се усъвършенстват непрестанно. Ключът за триумф на западните компании е приемствеността. За благополучие при нас в ЕХНАТОН царува положителен механически дух на няколко генерации – по-опитните предават одобрени познания на по-младите, а по-младите не се опасяват от нововъведения. Много от новите ни разработки – като тези с колаборативни роботи, 2D и 3D машинно зрение, разбор на данни (deep learning, BI, AI), са дело точно на млади инженери. През последните години редица наши разработки и образования се организират в две нови лаборатории по автоматика и роботика в техническите университети в София и Пловдив, където даваме опция и на надарени студенти да се допрян до практическо образование с високи технологии.

- Каква е прогнозата ви за навлизането на роботизацията в българския бизнес идните години?

- Тепърва сме още първоначално. Всяка една компания, която желае да се развива и да основава първокласен артикул на конкурентна себестойност, би трябвало да автоматизира своите индустриални, бизнес, логистични процеси. Всички приказват за Индустрия 4.0, само че опитът ни демонстрира, че това не е последна цел, а непрекъснат път на рационализиране на всички процеси и системи в едно произвеждане.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР