За училищните библиотеки са закупени 15 577 книги със средства,

...
За училищните библиотеки са закупени 15 577 книги със средства,
Коментари Харесай

Над 15 000 книги за училищни библиотеки са закупени по програма на МОН

За учебните библиотеки са закупени 15 577 книги със средства, предоставени по модул „ Библиотеките като просветителна среда ” от Национална стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда ”.

Целта на този модул е да подпомогне популяризирането на библиотеките като място, в което се предизвиква мисленето, въображението и творчеството като част от образователния развой, да се образуват привички за четене и умения за учене през целия живот, както отношение към културата като цяло, оповестяват от пресцентъра на МОН.

В рамките на три години с финансиране от общо 1 867 837 лева учебните заведения организираха начинания в своите кътове за четене, както и в публични библиотеки.

Само за образователната 2022–2023 година са закупени 7012 читателски карти за възпитаници и техните учители. В 115 учебни заведения са основани кътове за четене. 1081 начинания са извършени в учебни библиотеки, а 532 – в публични библиотеки.

За учениците в начален стадий са правени драматизации на фрагмент от произведение, надпревари по изразително четене и по калиграфия, състезания за написване на приказка, възстановки на български обичаи и традиции.

За учениците в прогимназиален и гимназиален стадий са извършени работилници по креативно писане, беседи по случай отбелязването на празници, литературни четения, свързани с отбелязване на годишнини от рождението на български писатели, запознаване с творчеството на писатели от родния край, срещи с локални литературни създатели, беседи и срещи с персони от разнообразни сфери, тематични изложения.

За актуалната образователна година дейностите по модула са част от модул „ Съвременна среда за качествено образование по филантропични науки, изкуства и спорт “ от Национален парк „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда “.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР