За целта до края на 2022 година са планирани 600

...
За целта до края на 2022 година са планирани 600
Коментари Харесай

Компенсации ще има и за неприети в ясла деца

За задачата до края на 2022 година са планувани 600 000 лв.

Право на обезщетения ще имат родителите освен на неприетите в детска градина деца, само че и на тези, за което е нямало място в детска ясла. Това излиза наяве от признато през вчерашния ден Постановление на Министерски съвет за установяване на реда за даване на средства от държавния бюджет за компенсиране през 2022 година на разноските на родители на неприети в общински детски ясли и яслени групи в държавни и общински детски градини деца, предава вестник

За задачата са обезпечени 600 000 лева, с които ще се компенсират родители за интервала от 1 септември до 31 декември 2022 година

"След като по мое предложение бяха планувани средства в държавния бюджет за това разширение още през февруари, през днешния ден, ДНЕС (т.е. през вчерашния ден - бел. ред.) беше завършено като решение и към този момент е действителност!! ", заяви за новината във фейсбук и Елисавета Белобрадова от Демократична България.

Досега право на обезщетения имаха единствено децата от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са признати в детска градина заради липса тук-там. Родителите обаче би трябвало да дават отговор на 6 условия, с цел да получат помощта от 372 лева на месец - да са кандидатствали в градина, в чийто съседен регион се намира актуалният адрес на детето, само че да не са били признати, детето да не е записано в целодневна, полудневна или почасова организация в нито една държавна или общинска градина или учебно заведение, общината да не е предложила друго равностойно място и други Поради всички тези условия получателите на помощта не са изключително доста - малко над 800 фамилии на фона на 10 000-те деца, за които в столицата няма места.​​​

Последно на 15 юни т.г. кабинетът утвърди изплащането на компенсации в размер на 534 096 лева за март и април на 838 фамилиите, за чиито деца няма места в детските градини. От тях 531 хиляди лева бяха за Столична община, а 2946 лева - на община Пловдив.

През декември 2021 година бяха изплатени 333 хиляди за 798 деца (за интервала 15 септември - 31 октомври м.г.). Преди това имаше още 2 транша - 548 656 лв. за общо 440 неприети деца за месеците от януари до май м.г., а за времето от 1 юни до 14 септември - 361 785 лв. за общо 400 деца.

Броят на родителите с право на отплата се усили леко, откакто бяха направени известни промени вследствие на наставнически митинги. Редакциите от септември 2021 година в Наредбата за изискванията и реда за изплащането на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските на родители на неприети в градина деца дадоха опция родителите да кандидатстватежемесечно през интервала от 5 ноември до 5 юли на съответната образователна година, а не еднократно при започване на образователната година.

Също по този начин се даде право по решение на кмета на общината прилежащите региони на детските градини и учебните заведения в общините с районно разделяне (Столична община, община Пловдив и община Варна) да включват единствено регионите на обсег без граничещите региони на обсег в случаите, когато регионите на обсег съответстват с регионите, избрани със закона за териториалното разделяне на столичната община и огромните градове. Това значи, че в случай че за детето няма място в мечтаната детска градина в региона по местоживеене, в София и огромните градове за равностойно ще се счита различно място в същия административен регион по сегашния адрес на детето. В началото на годината в столицата право на такова обезщетение са имали родителите на 820 деца, като за месеците март и април броят им е повишен на 833.

От 1 април т.г. размерът на компенсацията бе повишен с решение на Министерски съвет от 291 лева на 372 лева на месец.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР