За трети път в рамките на една година паметта на

...
За трети път в рамките на една година паметта на
Коментари Харесай

Вандали оскверниха за трети път паметник на Александър Стамболийски

За трети път в границите на една година паметта на Александър Стамболийски е обект на хулигански акт. За следващ път е опозорен неговият монумент в Пазарджик. Това оповестиха от Политическа партия " Обединени земеделци ".

От публикуваната от партията снима е видно, че паметникът е изпръскан с алена багра. Върху него и изрисуван и лика на известния с прозвищата " кръволак " и " кървясъл професор " Александър Цанков - поел ръководството след преврата от 9 юни 1923 година, свалил от власт Български земеделски народен съюз и Стамболийски и избавил страната от оранжево-червената чума и съветско иго.

" Това е вандалски акт, който от " Обединени земеделци " изрично осъждаме, оповестява " Фокус ".

Дни откакто отбелязахме 99 години от жестокото ликвидиране на земеделския водач, общественик и модернизатор, станахме очевидци на ново срамно посягане против личността и делото на Александър Стамболийски ", декларират от партията.

От " Обединени земеделци " дефинират заливането на паметника с багра и рисуването със спрей върху него като провокацията и акт на изтощение от страна на хора, които се пробват да омаловажат личността на Стамболийски и осъществените от него промени в интервала 1919 - 1923 година.

През 2021 година паметникът е бил обект на посягане на 15 юни, дни след отбелязването на 98 години от неговото ликвидиране, а на 9 септември е бил залят с алена и синя багра.

" Александър Стамболийски е идеолог на земеделското придвижване у нас, което има древен исторически път и знакова задача в развиването на страната. Ние, неговите почитатели, одобряваме този и всеки различен сходен акт, освен като вандализъм, само че и като липса на национализъм.

Настояваме за своевременната интервенция на способените органи, с цел да бъдат разкрити и подведени под отговорност причинителите на тази хулиганска демонстрация ", акцентират от " Обединени земеделци ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР