За трети ден големи опашки се извиха пред ваксинационните пунктове

...
За трети ден големи опашки се извиха пред ваксинационните пунктове
Коментари Харесай

След новите мерки: И днес засилен интерес към ваксинацията в столицата

За трети ден огромни опашки се извиха пред имунизационните пунктове в страната.

Това се случва още веднъж на фона на забележителен брой инфектирани за последното денонощие - над 4800.
Снимка: bTV
След въвеждането на новите ограниченията в четвъртък, свързани със зеления документ, лекари регистрират засилен интерес към имунизацията против COVID-19.

За огромна част от чакащите за ваксиниране в София еднодозовата ваксина беше желан вид.

Други като Димитър Боянов обаче избраха двудозов препарат.

„ Това е решение, което обмислях от много време. Мина задоволително, видях какъв брой хора се имунизираха и на 6-и октомври си сложих първата доза. И поради персоналното здраве, и поради здравето на другите “, изяснява той.

След въвеждането на зелените документи и след първата доза през днешния ден Димитър още веднъж е пред пункта, с цел да получи документа си. Казва, че знае, че са нужни 14 дни след втората игла, с цел да построи имунитет.

Лекарите обаче предизвестяват, че практиката за издаване на документ след първата доза може да даде неверно усещане на ваксинирания.

„ Две седмици след втората доза пациентът има цялостна отбрана. При еднодозовата ваксина на Джонсън би трябвало също да минат две седмици. Ако вие се имунизирате и отидете без маска в претъпкано заведение и там има инфектиран, вероятността да се разболеете е голяма. Тоест не сте предпазени незабавно след първа доза “, предизвестява доктор Александър Атанасов.

Снощи се образуваха опашки и пред пунктовете за тестване пред няколко столични заведения.

От Сдружението на заведенията в България упорстват и пробата за антитела да може да служи като пропуск за дейностите на закрито, а страната да обезпечи напълно безвъзмездни проби, без такса за взимане на проба.
Снимка: bTV
„ С пунктовете е малко по-лесен процесът на работа, само че спадът на клиентите е към 60%. Ние поемаме някъде към 30% от цената на самия тест “, изяснява Кръстьо Енчев, който е притежател на заведение.

Другото искане на сектора е зеленият документ да стане наложително условие за работа и в държавната администрация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР