За трета поредна година ЧЕЗ Разпределение България и Българско дружество

...
За трета поредна година ЧЕЗ Разпределение България и Българско дружество
Коментари Харесай

Приключиха теренните проучвания по проект „Живот за птиците"

За трета поредна година ЧЕЗ Разпределение България и Българско сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ организираха теренни изследвания по план „ Живот за птиците ". Чрез тях се получава спомагателна информация за рисковите за птиците електропроводи в западната част на страната.
За последната от полевите изследвания година обект на проучване бяха електропроводите в специфични предпазени зони /СЗЗ/ Рупите, Мелнишки пирамиди, Места, Западен Балкан и Средна гора. От април до ноември полевите специалисти обхождаха ежемесечно 122 км рискови за птиците електропроводи, които бяха авансово избрани в специфичен разбор, направен от Географска информационна система специалисти на ЧЕЗ Разпределение и Българско дружество за защита на птиците.
В изследването влязоха над 20 типа птици, измежду които бял щъркел, белоглав лешояд, прел змияр, огромен и дребен ястреб, елементарен мишелов, черношипа ветрушка, гарван, сива гарга, сврака, сойка и други Предстои данните да бъдат детайлно оценени и да се пристъпи към обезопасяване на рисковите за птиците електропроводи.
Теренни изследвания се организираха през първите три години от стартирането на плана - от 2018 година до момента. Обходени и оценени през първите две години са ССЗ Свищовско-Беленска равнина, Комплекс Беленски острови, Никополско плато, Златията, Места, Славянка, Кресна, Раяновци и Понор. Зоните на спор сред птиците и електроразпределителната мрежа ще бъдат обезопасявани поетапно. Общо ще бъдат инсталирани 4000 защитни и 3600 маркиращи уреди на рискови стълбове, както и 900 платформи за покачване на щъркелови гнезда.
Проект „ Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България " е съфинансиран от стратегия Life на Европейския съюз. Изпълнението му е естествено продължение на дълготрайната политика на „ ЧЕЗ Разпределение България " АД и Българско дружество за защита на птиците за опазването на биологичното многообразие - отбрана живота на птиците и обезпечаване на опция за безвредно гнездене. Времетраенето на плана е 63 месеца от 01.10.2017 година до 31.12.2022 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР