За трета поредна година България остава на 111-та позиция по

...
За трета поредна година България остава на 111-та позиция по
Коментари Харесай

България остава на 111-то място по свобода на словото

За трета поредна година България остава на 111-та позиция по медийна независимост в света в класацията на интернационалната организация “Репортери без граници “, чието най-ново издание бе оповестено във вторник, оповестява euarctiv.bg. Страната продължава да е на последно място в Европейски Съюз и на дъното в Европа.

На картата на континента има единствено четири страни, които са оцветени в червен цвят - Русия, Турция, Беларус и България. Червеното е индикация за това какъв брой мъчно е за публицистите да бъдат свободни. “Въпреки усилването на интернационалния напън, медийната независимост в България не се усъвършенства през 2019 година “, разяснява “Репортери без граници “ и изрежда редица образци.

На първо място е посочен опитът на управлението на БНР да смъкна от ефир Силвия Великова. След това е упоменато и разчистването на публицистите от Нова телевизия. Изрично са посочени проверяващите публицисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, само че образците са доста повече. “ Редакционната политика на Българска национална телевизия се промени от неутрална към проправителствена след назначението на новия общоприет шеф “, написа в отчета за България. Делян Пеевски също не е подминат, както беше и в предишни години.

“Най-известното преобразяване на това ненормално положение е Делян Пеевски, който видимо има два вестника ( “Телеграф “ и “Монитор “), само че управлява ефирен канал (Канал 3), новинарски уеб страници и огромна част от разпространяването на печатни медии. Правителството продължава да разпределя пари от Европейски Съюз и обществено финансиране за медиите при цялостна неяснота, което води до поощряване на получателите да икономисват рецензии или да се въздържат от отразяването на някои проблематични истории. В същото време правосъдният тормоз над самостоятелни медии като “Икономедия “ и “Бивол “ се ускорява “, написа в отчета.

“Репортери без граници “ разяснява, че свободата на печата е в дневния ред на новата Европейска комисия. Причината са убийствата на публицисти, които се случиха директно преди акцията на европейските избори. Организацията приветства проекта за деяние, разгласен от заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, който планува усилване на свободата на медиите, отбраната на демократичния развой и отчетливостта на обществените мрежи. В същото време се припомня за обстановката в Унгария и въздействието на тази страна върху Комисията.

“За страдание обаче отговорността върху процеса по разширението на Европейски Съюз, който е решителен за консолидираното на страните от Западните Балкани, беше предоставена на комисар от
Унгария. Страната има едно от най-репресивните държавни управления на Европейски Съюз “, се споделя в отчета. В него се добавя, че придвижването към авторитаризъм в Унгария се засилило, откакто министър председателят Виктор Орбан е поел цялата власт за неопределен срок, употребявайки коронавирусната пандемия като предлог. В страната е въведен затвор до 5 години за издание на “фалшиви вести “, което дава на управляващите още едно средство за оказване на напън върху самостоятелните медии. И все пак Унгария е на 89-о място в показателя за независимост на медиите, цели 22 позиции пред България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР