За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна

...
За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна
Коментари Харесай

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за повърхностни и дълбоки венозни тромбози

За трета година Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология започва Национална осведомителна акция „ Вземи краката си в ръце “. Мисията на самодейността е повишение на информираността измежду обществото за аргументите, главните способи за предварителна защита и нуждата от ранна диагностика и лекуване на хроничната венозна болест, изключително в изискванията на пандемия.
  В ефира на БНР – Радио Благоевград тематиката разяснява проф. доктор Веселин Петров, ръководител на Българското национално сдружение по ендоваскуларна хирургия и ангиология. „ Има статистика за венозното заболяване в България и тя е доста изразителна. Според разнообразни изследвания, които са правени до момента, сред 40-60% от възрастното население в страната ни страда от хронична венозна болест. При дамите периодичност е 2-3 по-висока, в сравнение с при мъжете. Това е може би едно от най-разпространените болести, освен в България, само че и в света. Около 80% от пациентите са в ранните стадии на заболяването, а 20% са в напредналата форма на болестта. Според нашите изследвания към 62% от засегнатите пациенти в България изобщо не се лекуват,а  единствено 1% от всички се обръщат към лекари и получават съответна терапия. Ежегодно в България се лекуват към 30-40 000 с консервативна терапия, от които 10 000 се оперират. разпространяването на това заболяване е голямо за мащабите на нашата страна “ – заключи проф. Петров.

  Какви са началните признаци на заболяването и по какъв начин да я разпознаем?

„ Много огромна част от хората считат, че разширените вени и капиляри са безобидно козметично заболяване, а съгласно някои това не е заболяване. Но това не е по този начин. Трябва да се знае, че това е съдово заболяване, а най-голямата смъртност в света е от сърдечно-съдови болести и то е обвързвано с много огромни рискове. Целта ни не е да плашим хората и да сътворяваме в допълнение напрежение в тях, само че със или без коронавирус пандемията, болесттите на вените си остават и са неотменна част от патологията при нас. Най-ранните признаци са тежест, болежка, отичане и нарушавания с чувство за тежест и поява на дребни паякообразни вени, оток и други промени по кожата “.

  Почти всеки човек се оплаква от отмалялост и тежест в краката, изключително през лятото. Означава ли това, че имаме разширени вени?

„ Не, недоволствата от тежест, болежка и отичане не значи, че имаме разширени вени, само че значи, че имаме начална степен на така наречен хронична венозна болест. Особено в този момент в изискванията на пандемия. Рискът от затруднения, дълбоки венозни тромбози, както и белодробна тромбемболия се усилва доста от няколко фактора. Първо от стоенето в къщи заради карантини, боязън от заразяване, обездвижване, отсрочване визитата при доктор. Всичко това работи в тази неподходяща посока на заболеваемостта от дълбоки венозни тромбози “.

 Разширени вени

   Как се диагностицира съществуването и равнището на разширени вени?

„ Най-добрия метод на диагностика е така наречен еходоплерова сонография, която може да покаже положението на венозната стена, кръвния ток, който тече дали е обикновено всичко. Това значи обзор при лекар-специалист – съдов хирург, ангиолог, или различен, който схваща оттези болести. Важното е да се откри дали има венозен рефлукс, нарастване размерите на вените и така нататък Прегледът при експерт е значимото изискване за вярната диагноза. “

  Проф. Веселин Петров разяснява и актуалните способи за лекуване на разширени вени. „ Най-съвременните способи включват няколко момента. Задължително е използването на медикаментозна терапия, която подкрепя всички признаци и недоволства на пациентите. Не са единствено медикаментите. Трябва да има и редица други условия, които да се съблюдават – така наречен хигиенно-диетичен режим, двигателен, редукция на тежестта. Затова прегледът при експерт е най-хубавото решение на казуса “.

  Възможните затруднения в случай че човек неглижира сходно положение, още повече мнозина гледат на този проблем като на козметичен недостатък.

  „ Разширените вени, изключително както в този момент при обездвижването и напълняването, са причина за така наречен повърхностни и дълбоки венозни тромбози. Това е най-сериозното затруднение, което би могло да докара до напредване на тромбозата, отделяне на тромби, които стигат до сърцето и белия дроб и се получават доста тежки, съществени, а от време на време и съдбовни затруднения.

  Какви рискове крие за пациентите лекуването на венозните болести чрез  многочислените оферти в интернет.

  „ Националната акция, която нашето сдружение трета поредна година провежда има тъкмо тази цел – повишение информираността на пациентите, с цел да схванат положението си и по какъв начин да бъдат лекувани вярно. Много са уеб страниците, които оферират най-различни типове лекуване, само че не са положителни и най-важното няма резултат. Затова сдружението ни е подхванало тези ограничения – прояви, които са част от акцията „ Вземи краката си в ръце “. Актрисата Алекс Сърчаджиева е лицето на акцията, ще бъде проведена боса разходка в Борисовата градина, конференцията, която се състоя, презентации в медиите. Правилното отношение е жителите да се доверят на експертите, които са част от Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, с цел да дадат верен отговор на всички въпроси, които вълнуват нашите пациенти “

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР