За трагедията в Алпите в неделя срещу понеделник и смъртта

...
За трагедията в Алпите в неделя срещу понеделник и смъртта
Коментари Харесай

Оцелял от бялата смърт в Алпите със страна версия за случилото се! Загиналата българка Калина и мъжът й са...

За нещастието в Алпите в неделя против понеделник и гибелта на шестима души са отговорни уредниците на прехода за ски-алпинисти от френския град Шамони до швейцарския Цермат. Това съобщи в изявление за трети канал на държавната телевизия РАИ оживелият в злокобната нощ проектант от Милано Томазо Пичоли, който обаче не уточни съответни имена.

Може би и тъй като уредникът на рисковото начинание и лидер на групата от 14 индивида – италианецът Марио Кастильони, както и неговата брачна половинка – българка Калина Дамянова, са измежду мъртвите, написа в. Монитор .

Според Пичоли, който живее и работи в Австралия, само че пристигнал в Европа особено за считаната за „ кралица “ на алпийските ски-преходи седмична екскурзия, групата изобщо не трябвало да потегля на път в неделя сутринта.

Пренощували в заслона „ Дикс “ на 2900 м надморска височина и вечерта трябвало да стигнат заслона „ Кабан де Виньет “ на 3175 м височина, само че метеорологичната прогноза не била по никакъв начин удобна за очакващия ги тежък преход.

Независимо от това лидерът решил, че би трябвало да се тръгне и ски-алпинистите поели по маршрута като единствено след два часа били застигнати от премесен със сняг мощен вятър, температурата паднала с 20 градуса, обхванала ги гъста мъгла.

Алпинистът Райчо Тодоров с нови разкрития за нещастието в Алпите! Приятелят на Калина заприказва за огромна тайнственост

Ако се има вяра на думите на Пичоли, групата денем се била губила 4 или 5 пъти, като успявала да откри още веднъж правилния път с помощта на неговото GPS-устройство, защото лидерът нямал такова. Последвала също по този начин серия от неточности на ръководителя на групата, като последната била прекъсването по здрач за отмора и възможна нощувка в седловина, а не на закрито зад канара или хлътналост място. Защото в седловината студеният вятър бил като бръснач, помитал всичко и било невероятно да се устрои някакъв бивак, без значение, че алпинистите били добре съоръжени за задачата. По личните му думи Пичоли се бил избавил, тъй като знаел златното предписание в сходни безчовечен обстановки – придвижване на крайниците и никакъв сън.

В интерес на истината в. „ Кориере каузи сера “ и други италиански всекидневници написаха и положителни думи за лидера на групата Марио Кастильони. След като ски-алпинистите спрели в седловината, той се опитал да стигне самичък намиращия се едвам на 500 м подслон Кабан де Виньет, с цел да потърси помощ. За страдание наподобява се е подхлъзнал и паднал в бездна, където почива на място.

Иначе съгласно формалната статистика, с изключение на шестимата ски-алпинисти от групата на Марио Кастильони и Калина Дамянова, единствено за два дни – неделя и понеделник, Алпите са погребали още осмина туристи или скиори - рускиня край връх Монте Роза, двама французи под Мон Блан, двама швейцарци близо до град Берн и французин до ледника Алален.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР