За тези, които искат моя арест, искам да им припомня,

...
За тези, които искат моя арест, искам да им припомня,
Коментари Харесай

Какво значат думите на Атанасов: „Още Филчев ме арестува – оживях, макар и минал през Централния софийски затвор“

За тези, които желаят моя арест, желая да им напомня, че още Филчев ме арестува – оживях, въпреки и минал през Централния софийски затвор. Не ме е боязън от тези неща, аз съм гърмян заек “.

Тези думи на водача на ДСБ Атанас Атанасов озадачиха по-младата публика, която не помни детайлности за събитията отпреди четвърт век, когато сегашният политик на няколко пъти застава на правосъдната пейка по разнообразни престъпни обвинявания, по които има оправдателни присъди.

04 април 2024, 15:00

Атанасов за рапортите, че се е опитвал да вербува военни разузнавачи: Акция по дискредитиране на ПП-ДБ!

Той самичък повдигна тематиката по отношение на обвиняванията си към Служба „ Военно разузнаване “, че го създават, до момента в който оттова импровизирано връщат изказвания, че се е опитал да вербува техни чиновници, които против обещания за постове да се регистрират персонално пред него.

01 април 2024, 17:57

„ Представлявам о.р. ген. Атанас Атанасов. Последният има намерение да назначи доближени хора на управителни постове в службите за сигурност “

През 1997 година Атанасов става за малко секретар на Министерство на вътрешните работи. На 8 септември 1997 година е назначен за шеф на Националната работа за сигурност за период от една година. На 8 септември 1998 година е освободен от длъжността секретар на Министерството на вътрешните работи и назначен за шеф на Националната работа „ Сигурност “. На 26 февруари 1999 година е почетен с висше военно звание генерал-майор. На този пост се замесва по-активно с политическия живот, като на 10 декември 1999 година дава на министър-председателя Иван Костов лист с 226 имена от отчет за корупция. Впоследствие са уволнени 10 министри, измежду които Богомил Бонев, Марио Тагарински и Александър Божков. Според изказванията на министрите, отчетът бил изфабрикуван и съдържал подправена информация.

Новината за ареста на Атанасов е грижливо пропусната в биографията му, в това число в портала „ Уикипедия “. Информация по тематиката към момента се намира в архива на някои медии.

Бившият шеф на Национална работа „ Сигурност “ (НСС) ген. Атанас Атанасов бе приет за отговорен по делото „ Филчевгейт “ и наказан от Софийския военноокръжен съд на една година условно и три години изпитателен период. Това стана в четвъртък, ден откакто Атанасов бе задържан с прокурорско разпореждане за 72 часа поради неплатена парична гаранция от 9 500 лв. по друго дело, по отношение на отчет на НСС за корупцията във висшите ешелони на властта през 1999 година, предава с дата 18 ноември 2004 „ Медиапул “.

Софийският военноокръжен съд с ръководител арбитър Венко Ангелов призна някогашния началник на контраразузнаването за отговорен по обвиняването, че в качеството си на длъжностно лице „ шеф на НСС “ не е разпоредил демонтирането на подслушвателни устройства в няколко жилището, измежду които и този на основния прокурор Никола Филчев, които са били благосъстоятелност на бившето Бюро за обслужване на дипломатическия корпус. Ген. Атанасов бе оневинен по второто обвиняване, че е осуетил наказателното гонене против разработвани лица.

След прочитане на присъдата ген. Атанасов сподели, че ще апелира, а юристът му Даниела Доковска се въздържа от коментар. Съдът постанови, че мярката му за неотклонение „ парична гаранция “ в размер на 10 000 лв. по това дело остава. Скандалът, който стана прочут като „ Бръмбъргейт “ и „ Филчевгейт “, избухна през юли 2000. Тогава в някогашния блок на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус в кв. „ Витоша “, където живее Филчев, бяха открити подслушвателни устройства. Главният прокурор самичък алармира за това на спецслужбите. Микрофоните са били инсталирани под мазилката в трапезарията и в хола, а кабелите са водели към прилежащия апартамент.

Живелият в този апартамент Пламен Арсов е измежду обвинените по делото за подслушването на Филчев. Докато делото се води, починаха трима от обвинените. Бившият вътрешен министър Виктор Михайлов, Коста Богацевски, някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи, и Арлин Антонов, някогашен шеф на НСС, които бяха разпитани по делото, опазиха ген. Атанасов. Срещу него беше някогашният му началник Богомил Бонев

На 9 март 2004 година журналистът Кеворк Кеворкян написа в „ Труд “: ПРОКУРАТУРАТА: АТАНАСОВ НА СЪД, ИМА ДАННИ И ЗА ЖЕНА МУ!

„ Следствието против някогашния началник на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов ще завърши до 10 дни и обвинителният акт против него ще бъде импортиран в съда. Има данни и за влог на брачната половинка му Анелия Атанасова от 7,5 милиона $ в непозната банка.

Тези две „ бомби “ бяха хвърлени в предаването „ Всяка неделя “ на Българска национална телевизия при представянето на екипа на основния прокурор Никола Филчев. Обвинителите чакат отговор на запитвания до непознати служби по случая „ Атанасова “, стана известно през вчерашния ден. Скандалът с влога на генералшата гръмна тъкмо преди 3 години. През март 2001 година пресата разгласява информация за банков трансфер, осъществен от името на Анелия Атанасова, а тогавашният народен представител Димитър Луджев разясни, че става дума за сума от към 7,2 млн. $. Една от версиите бе, че крупната сума е преведена в клон на Дойче банк в градчето Хайлборн край Щутгарт на името на немски юрист. Но друга сочеше като адресат Елена Костова – брачната половинка на тогавашния министър председател. В банковия суифт (нареждане за плащане) обаче името на получателя бе заличено.

Според в. „ Стандарт “ сътрудник зад граница, вербуван от военното ни разузнаване, засякъл придвижването на парите и предал през есента на 2000 година три скандални документа. Затова и инспекция за достоверността им е била предоставена на Министерството на защитата, а не на спецслужбите от Министерство на вътрешните работи, в които по това време работеше и ген. Атанасов. На 10 март 2001 година, тогавашният боен министър Бойко Ноев разгласи документите за 100-процентов фалшификат, основан, с цел да компрометира шефа на контраразузнаването. Дори се говореше, че ментетата са правени в България, и е формирано следствено дело против незнайния им създател.

„ Ако тези документи - платежните нареждания от Дойче банк - не са фалшификат, сумите, които са преведени на тези дами (Атанасова и Костова - б. р.), ще стигнат на фамилиите на политика и генерала до края на дните им “, писа съветският вестник „ Московские новости “ на 30 май 2001 година Въпросната публикация също бе оповестена единомислещо от някогашните ни управници за компромат, дело на дългата ръка на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Държавна сигурност, с което казусът за тях завърши.

„ Имаме данни и за влог на брачната половинка на Атанасов и на още едно лице, чието име ние знаем, само че в документите е заличено. Влогът е в размер на 7,5 млн. $ “, сподели обаче в неделя основният прокурор Филчев. Той посочи, че въпросната информация е класифицирана, обвързвана е със съдействие от страна на други служби и прокуратури на непознати страни. Затова и следствието вървяло постепенно.

„ Отрицателното отношение на Атанасов към правораздавателните органи не е нещо ново. Той безусловно ни разиграва нееднократно и не два пъти. Сочи правосъден адрес, получава съответния прокурорски акт, а по-късно на същия адрес внезапно написа: „ Лицето е непознато “, споделя шефът на Военната апелативна прокуратура полк. Николай Ганчев. Той добави, че едно от действията, за които някогашният шеф на НСС би трябвало да дава отговор, е обвързвано с аферата „ Бръмбаргейт “, избухнала поради откритите през 2000 година подслушвателни устройства в дома на основния прокурор. От думите на полк. Ганчев стана ясно, че Атанасов хем е разследвал някогашния чиновник на СОТИ Пламен Арсов, хем му е дал техника, с която да се провежда подслушване.

Тоест Арсов е бил държан според.

Участието на Атанасов в „ Бръмбаргейт “ също бе отричано, само че пристигна време той да върви на съд. Нищо чудно някой ден да лъсне и истинатанза милионите на жена му... “

Съдът анулира присъдата на ген. Атанасов за „ Филчевгейт “, предава „ Дневник “ на 29.01.2005 г.

Според обвиняването Атанасов не е упражнил надзор върху чиновниците си за демонтирането на специфични разследващи средства от дипломатически жилища, благосъстоятелност на бившето Бюро за обслужване на дипломатическия корпус. Ден по-рано генералът беше задържан, че не е платил гаранцията си по друго дело, заведено от ексвътрешния министър Богомил Бонев. Той упрекна Атанасов в длъжностно закононарушение поради негов отчет от 1999 година за корупция във висшите ешелони на властта. /ПАРИ/. СЪСТАВ на Военния апелативен съд анулира присъдата на някогашния шеф на Националната работа Сигурност ген. Атанас Атанасов по делото за подслушването на основния прокурор Никола Филчев, известно като Филчевгейт. Решението на съда може да се апелира пред Върховния касационен съд в 15-дневен период.

На 9 януари 2024 година „ 24 часа “ споделя за Атанасов, за който към оня миг се смята, че е бъдещият ръководител на Народното събрание:

Бившият основен прокурор Иван Филчев го упрекна в подслушване, откакто в прилежащ до неговия апартамент бяха открити “бръмбари ” и го погна. В интервала 2002 - 2008 година Атанасов е обвинен и обвиняем по три наказателни каузи. Задържан е под стража. Делата бяха за прекъсване с негова заповед на украински аероплан с контрабандно оръжие за Еритрея, за „ подслушването “ на Филчев – „ Бръмбъргейт “ и за направения от НСС и подписан от него отчет за корупция по високите етажи на властта, въз основата на който отчет Костов смени част от министрите през декември 1999 година Делата приключиха с оправдателни присъди и на трите инстанции .

През 2002 година самият Атанасов се оказа жертва на подслушване. А дружно с него в създаването “Гном ”, от която произлезе и не доста приятният му прякор, бяха намесени и доста политици и публицисти. Скандалът не му попречи през 2005 година за първи път да стане народен представител. Генералът се появи при създаването “Лиани ” против Движение за права и свободи и създаването “Галерия ”, при която бяха подслушвани публицисти. Дори някогашната му брачна половинка Анелия Атанасова го упрекна, че е изнасял секретни документи от НСС. Атанасов се оправда, че е бил дискредитиран по поръчка на ГЕРБ, макар че тогава ДСБ публично бе съдружен сътрудник на партията на Борисов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР