За тежка криза в енергетиката заради цените на енергийните източници

...
За тежка криза в енергетиката заради цените на енергийните източници
Коментари Харесай

Сърбия няма пари за собствена централа, но е готова да купи незабавно 10% от всяка АЕЦ в региона

За тежка рецесия в енергетиката поради цените на енергийните източници предизвести президентът на Сърбия Александър Вучич. Според него въпреки всичко страната му е в добра позиция поради газопровода „ Балкански поток “. В изявление за сръбската телевизия Pink Вучич призна, че Сърбия няма средства за създаване на атомна централа, само че е подготвена да купи неотложно 10% от всяка АЕЦ в района, с цел да увеличи енергийната си сигурност.

Имаше концепция Сърбия да купи 5% или 10% от атомна електроцентрала в България, защото страната няма 11 или 13 милиарда евро, с цел да я построи сама, разкри Вучич. „ Но в случай че някой в района ни разреши да станем притежатели на 10%, ние незабавно бихме приели. Защото, знаете, половината сила, която отива в Северна Македония, в Прищина, в Албания, идва от българската атомна електроцентрала “, разяснява Вучич.

В материала, разгласяват в уеб страницата balkangreenenergynews.com, се показва още, че в околните на Сърбия страни се създават планове за създаване на нови атомни мощности - Унгария работи дружно с Русия за разширение на съществуващата АЕЦ „ Пакш “, Румъния възнамерява да обнови и разшири атомната си централа в „ Черна вода “ в съдействие с Канада, България не се отхвърля от разширението на атомната си електроцентрала в Козлодуй, а също по този начин обмисля опцията за създаване на други енергоблокове, а Словения и Хърватия, които ръководят дружно АЕЦ „ Кършко “ водят договаряния за построяването на различен реактор.

Според Вучич Сърбия ще се обърне към природен газ и възобновими източници, само че се пробва да обезпечи „ всевъзможен тип “, единствено с цел да има задоволително електрическа енергия и енергийна сигурност, акцентира президентът. „ Ще има големи проблеми с силата. Можете да си визиите обстановката, в която в този момент се намират близки страни, които внасят 30-40% от електрическата енергия си... Появиха се някои доста умни хора в Европа с така наречен въглеродни налози, с цел да дишаме най-чистия въздух в света,а цената на електрическата енергия се увеличи и няма повече мощности “, съобщи Вучич.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР