За технологично компрометиране на подземното газово хранилище Чирен“ поради непрофесионални

...
За технологично компрометиране на подземното газово хранилище Чирен“ поради непрофесионални
Коментари Харесай

Гуцанов за обществената поръчка за „Чирен“: Дано не се изтърват нещата, както стана с „Боташ“

За софтуерно компрометиране на подземното газово вместилище „ Чирен “ заради непрофесионални и съмнителни дейности на управлението на „ Булгартрансгаз “ сигнализира националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов от парламентарната естрада.
„ Към момента върви някакъв полутъмен развой на разширение на газохранилището. Никой не знае по какъв начин е избран общият размер на вложенията в този стратегически за България и за Балканите обект. Не се знае дали „ Булгартрансгаз “ е вложил в осъществяване на авансово изследване за установяване на общия размер на вложенията, което е  задължителна процедура в газовия отрасъл. Не се знае дали е осъществен прелиминарен финансов разбор за разширението и не се знае каква ще е степента на възвращаемост на осъществените вложения. Не се знае и при какви цени за предпазване на природен газ са направени изчисленията “, акцентира Гуцанов.
Той направи информация, че в случай че се ползва до момента одобрена от КЕВР цена 0,60 лева на мегаватчас, то инвестицията ще се върне след към 100 години, което по неговите думи е неуместно.
Народният представител от Българска социалистическа партия също попита за сондирането на 10 експлоатационни наклонени ориентирани сондажи и три наблюдателни отвесни, които след това са изменени от изпълнителя на 10 отвесни сондажи.  
„ Това е с към 45% по-евтино, т.е. от дадени 221 млн. лева, би трябвало да бъдат върнати от изпълнителя 90 млн. лева Това направено ли е? “, обърна се Гуцанов към енергийния министър в оставка.
Относно съображенията, изложени от социалиста по отношение на публичната поръчка на „ Булгартрансгаз “, министър Радев заяви, че АДФИ е сезиран за допустимо софтуерно компрометиране на плана по разширение на газохранилището, а за възможни корупционни практики, е сигнализирана Комисията за противопоставяне на корупцията. 
„ Аз съм задоволен от дейностите, подхванати от Министерството на енергетиката. Това, което доста ме тормози е, че по този метод започнахме диалога по отношение на „ Боташ “ преди 9 месеца, стигна се до парламентарна комисия, само че договорът е по този начин или другояче в действие и най-вероятно не може да бъде най-малко малко усъвършенстван за нашата страна. Дано не се изтърват нещата с „ Булгартрансгаз “, тъй като това, което се случва с тази социална поръчка, не е обикновено “, реагира Борислав Гуцанов на отговора на министъра.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР