За таван на цените на стоките от малката кошница все

...
За таван на цените на стоките от малката кошница все
Коментари Харесай

Пеканов: С влизането в еврозоната ще имаме по-голяма прозрачност на цените

За таван на цените на стоките от дребната кошница към момента не можем да приказваме. Това съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов, предават от БГНЕС.

Той уточни, че към момента живеем в пазарна стопанска система, въпреки че „ пазарът не ни дава учредения с цел да му имаме вяра “.

„ Не сме тръгнали да подхващаме внезапни и нападателни ограничения. Първите ни стъпки са меки – срещаме се с работодателските организации и комерсиалните вериги. Последните ще би трябвало да подхващат ограничения, тъй като не е обикновено в множеството страни в Европейски Съюз млякото да е 1 евро, а у нас – 3,60 “, съобщи вицепремиерът и добави: Това е още един аргумент в интерес на приемането на еврото. С влизането в еврозоната ще имаме по-голяма бистрота на цените.

Той се надява на партньорство с огромните търговски вериги, само че ще забележим това през идващите седмици. Коментирайки опциите на страната да се намеси, в случай че това партньорство не се случи, Пеканов съобщи: „ Ще усилим дейностите на регулаторите, част от пълномощията на страната са точно при тях. Държавата има принадлежности, в това число по линията на помощите, изключително енергийните, където бяхме доста великодушни “.

Според него диференцирането Данък добавена стойност не докара до понижаване на цените. Тази мярка е под въпрос, сподели той.

Пеканов акцентира, че в България високата инфлация се образува от храните и горивата.

„ Хората са обезпокоени от това, което се случва в магазините. Хората виждат практики, които не могат да бъдат обяснени.

Коментирайки приемането на единната европейска валута вицепремиерът сподели: „ С влизането в еврозоната ще си спестим една огромна част от разноските поради превалутирането на лв.. Ще имаме по-висок кредитен рейтинг, ще спестяваме 300 милиона евро, които можем да харчим както преценим. Еврото е спомагателен фактор за вложения. Ние желаеме да влезем в еврозоната, с цел да се повишават нашите приходи по-бързо. Коя страна влезнала в еврозоната е с намалял приход. Най-добрият образец са балтийските страни, където приходите не престават да се повишават “.

Пеканов съобщи, че информационната акция в поддръжката на еврото би трябвало да бъде по-активна, с цел да изясни плюсовете на жителите и да опровергае митовете и страховете към неговото приемане. По информационната стратегия са отделени 10 млн. през бюджета, тя още не е стартирала

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР