За старт на днешния ден няма да разтягаме много локуми,

...
За старт на днешния ден няма да разтягаме много локуми,
Коментари Харесай

10 от най-големите хитове в българската музика от края на XX и началото на XXI век

За старт на днешния ден няма да разтягаме доста локуми, а напряко ще натиснем „ play “, с цел да си напомним 10 български шлагера от не чак толкоз далечното ни минало – някъде сред края на XX и началото на XXI век.

А вие имате ли си обичани от това време?

10. „ Рая “ на Лора

Започваме, както постоянно, с нещо към този момент не чак толкоз известно. Това поп-гръндж парче носи премията на телевизия MM – „ Най-добра рок ария за 2001 “, и има защо… Хубаво е да се знае, че въпреки всичко в България могат да се вършат и свестни песни, въпреки и към този момент не чак толкоз известни!

9. „ Цвят виолетов “ на Ирина Флорин

Продължавайки в същия дух, ето ви още нещо позабравено, само че с гениално написан припев, който се запомня елементарно по натурален метод, за разлика от евтините опити на хора като Криско, които просто разчитат на това, да повтарят една, най-вече две думи до затъпяване…

8. „ Бай Мангау “ на Братя Мангасариян

Разбира се, щом приказваме за интервала от края на XX – началото на XXI век, няма по какъв начин да не споменем и ну-метъла… Да, тъкмо по този начин, прочетохте вярно. Имахме един интервал на български ну-метъл тренд в поп-културата, към който даже реализатори като Ъпсурт и Слави Трифонов кривнаха за миг с по една-две песни. Но не сме тук през днешния ден, на осмо място в нашата десетка, с цел да приказваме за тях, о, не… Тук сме да приказваме за „ Хита на сезона! “.

Тази ария е талантлив противоположен комизъм по едно и също време в своя инструментал, както и в текста си! Пее се за еклектичния в своите присъщи черти – Бай Мангау, който измежду доста други себепротиворечия „ е за изящните изкуства “, само че в същото време „ със пънкари прави пого “. Всичко това, поднесено ни под формата на рап върху метъл инструментал с детайли на чалга… Царско!

7. „ Чекай малко “ на Ъпсурт

Все отново пристигна ред и на Ъпсурт. Само че те са тук не с ну-метъл, ами с откраднатия си Васко-Кеца шлагер: „ Казано почтено, всичко ми е наред!/ Тъй че умерено си виждам напред… “ Но дано бъдем почтени, тримата хип-хопъри, в действителност вдъхнаха нов живот на песента, пред едно напълно ново потомство от слушатели. Свалям си шапката с права козирка пред тази „ West-Side Story от Петрич, California “!

6. „ Скакауец “ на Хиподил

Хайде в този момент, всички по веднъж в мненията, на три… Едно, две… „ Нема се плашиш, КОПЕУЕ!!! “. Да, всички помним тази ария и още веднъж има за какво! Все отново какво е българският Ска-Пънк без СКАкауец? Песента e мигновен шлагер още преди написването си, тъй като е въодушевена от куриозното присъединяване на перничанин в предаването „ Риск печели, риск губи “.

Въпросният би трябвало да познае думата „ СКА-А-Е- “, чието определение е „ насекомо, обожествявано в Древен Египет “. Водещият Къци Вапцаров приканва участника да се възползва от жокер, само че той декларира: „ Я това го знам бе, мене ми жокер не требва! “ и изрича „ скакауец “ вместо вярното „ скарабей “. Оттам на сетне всичко е история…

5. „ Ще избягам ли от теб “ на Каризма

А, да, какво са ранните години на новия век без песните за домашно принуждение, разрушени фамилии, полов, физически и душевен тормоз и прочие? На пето място се подрежда парчето „ Ще избягам ли от теб “ на дует Каризма.

Това дръменбейс парче ни споделя една откровена история за битка с демони от предишното, засягайки и претекстът за „ Вечното завръщане “ от философията на Ницше. Времето е плоска окръжност за двамата лирически герои, които непрекъснато се връщат в изпълненото си с принуждение детство…

4. „ Обсебен “ на Стенли

Естествено, произходът на домашното принуждение, за което се пее в предходната ария, също няма по какъв начин да не бъде упоменат, а това са именно токсичните отношения… Хайде отново всички, долу в мненията, на три… Едно, две… „ ТИИИИИ СИ ХАААААОООСЪТ В МЕЕЕЕЕЕН! “. Аз напряко да ви оставя да си слушате и пеете песента с изключение на, защото няма какво повече да се каже, тя си е гениална на 100 %!

3. „ Шоколад “ на Остава

https://youtu.be/XPfAeV4HaKw

Така, още любов…

2. „ Бягство “ на Авеню

Още бягане… Започвам да чувствам някакъв модел на държание тук. Синдрома „ Бодни и бегай! “, може би? Е, кой знае? Все тая…

1. „ Едно ферари с цвят червен “ на Ку-ку Бенд

И най-сетне се връщаме още веднъж към положителния остарял материализъм с тази ария, която оглавява към този момент втора моя ранглиста! Действително, станеше ли въпрос за шлагери в тези години, музикантите и текстописци от Ку-ку Бенд си знаеха най-добре работата…

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР